Руската прокуратура поиска присъда от девет години и половина затвор за укриващата се бивша телевизионна журналистка Марина Овсяникова, известна с това, че нахлу в студиото по време на новинарска емисия с плакат, който гласеше „Спрете войната“ и „Лъжат ви „.

Базираният в чужбина независим новинарски сайт Mediazona съобщи, че прокуратурата е отправила искането по време на задочния процес срещу Овсяникова за разпространение на „фалшиви новини“.

45-годишната Овсяникова избяга от Русия с дъщеря си и живее европейска държава, след като преди година избяга от домашен арест.

Руски журналист, противник на войната, избяга от арест в Москва

Тя организира първоначалния си протест по-малко от три седмици, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г. в това, което нарече „специална военна операция“.

Делото срещу Овсяникова не е заради плаката в новините, а заради друга нейна антивоенна проява, когато тя застана на брега на Москва река срещу Кремъл и издигна плакат, наричащ президента Владимир Путин „убиец“, а войниците му – „фашисти“.

„Дано мъртвите деца ви преследват“: Руската журналистка Овсянникова остава под домашен арест

Русия прие нови закони срещу дискредитирането на армията и разпространението на „съзнателно невярна информация“ за въоръжените сили на 4 март 2022 г., осем дни след нахлуването в Украйна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar