Иранските власти са осъдили чичото на Махса Амини на повече от пет години затвор за антиправителствени възгледи, изразени по време на протестите през 2022 г. в Иран, съобщиха днес правозащитни организации, цитирани от Франс прес.

Трийсетгодишният Сафа Аели е осъден на пет години и четири месеца затвор от революционния съд в град Сакез, в Северозападен Иран, откъдето е родом семейството му, съобщиха организациите „Хенгав“ и Информационната агенция на активистите за човешки права.

Позовавайки се на адвоката на семейството – Салех Никбахт, Информационната агенция на активистите за човешки права заяви, че част от присъдата е условна и че Сафа Аели ще трябва да изтърпи общо три години и шест месеца затвор.

Обвиненията срещу него включват участие в демонстрации, които нарушават вътрешната сигурност, разпространение на антиправителствена пропаганда и обида на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Сафа Аели е чичо на Махса Амини, 22-годишна иранска кюрдка, чиято смърт през септември 2022 г., три дни след като беше арестувана от нравствената полиция в Техеран за неправилно носене на хиджаб, предизвиква масово протестно движение в Иран, предаде БТА. Семейството ѝ и правозащитници твърдят, че Махса е била пребита до смърт – нещо, което ирански официални представители отричат.

Според правозащитни организации във връзка с демонстрациите вече са екзекутирани девет души, а според иранските власти по време на протестите са убити десетки служители на силите за сигурност, посочва АФП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar