По-голямата част от 290-те ирански депутати поискаха съдебната система да прилага възмездно правосъдие на принципа „око за око“, докато съди „враговете на Бога“ в раздираната от размирици страна.

Декларацията, одобрена от 227 депутати, идва в момент, когато протестите след смъртта на Махса Амини продължават вече осма седмица.

22-годишната жена почина в ареста в средата на септември, след като беше арестувана от моралната полиция на Техеран за предполагаемо нарушение на строгия кодекс за облеклото на жените в страната.

Иранските власти определят протестите като бунтове.

Длъжностните лица „трябва да приложат закона „око за око“ срещу онези, които „са нанесли вреда на живота и имуществото на хората с хладно оръжие или огнестрелни оръжия“, заявиха депутатите.

„Призоваваме всички длъжностни лица в страната, включително съдебната власт, да се справят възможно най-бързо с враговете на Бога“, се казва в декларацията, публикувана от пресслужбата на парламента.

Депутатите призоваха съдебната власт „да се справи решително с извършителите на тези престъпления и да се разправи с всички, които са подстрекавали бунтовниците, включително и с някои политици“, добавиха те.

По-рано днес държавните медии и Революционната гвардия съобщиха, че четирима ирански полицаи и един „терорист“ са били убити при отделни инциденти.

На фона на размириците от по-широк мащаб сблъсъци разтърсиха и провинция Систан и Балучестан, която граничи с Пакистан и Афганистан. Те бяха предизвикани от предполагаемото изнасилване на местна тийнейджърка от полицейски началник.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar