В Иран има свобода на изразяване, но протестите, които се случват сега, са неприемливи „актове на хаос“.

Това каза в четвъртък президентът на Иран Ебрахим Раиси, цитиран от „Ройтерс“.

Той добави, че е наредил разследване на смъртта на младата жена след задържането от моралната полиция.

„Проблемите с правата трябва да се разглеждат по целия свят с един стандарт“, каза Раиси на пресконференция в кулоарите на Общото събрание на ООН.

Припомняме, че случаят на 22-годишната Махса Амини доведе до протести и сблъсъци в цял Иран. Критиците смятат, че тя е била бита, след като се появи снимка на окървавено и интубирано женско тяло. Случаят не е изолиран. Има много сигнали и от други арестувани от моралната полиция жени за побои.

Официално от полицията твърдят, че жената е починала от сърдечен проблем.

По време на демонстрациите жени са сваляли демонстративно хиджабите си.

Най-малко 17 души са били убити при антиправителствените протести. Според благотворителна организация, работеща в Иран, броят на загиналите по-висок – 31, но това не може да бъде потвърдено от независим източник.

Инцидентът отприщи огромен гняв сред населението и най-лошите протести в Ислямската република от 2019 г. насам. Повечето са съсредоточени в населената с кюрди северозападна част на Иран, но се разпространиха в столицата и най-малко 50 града в цялата страна, като полицията използва сила, за да ги разпръсне протестиращи.

Член на иранската проправителствена паравоенна организация Basij е бил убит в североизточния град Машхад.

Смъртта на Амини отново разпали гнева в Ислямската република за ограниченията на личните свободи – включително строг код за обличане на жените – и икономика, разтърсена от санкции.

Духовните управници на Иран се страхуват от възобновяване на протестите от 2019 г., които избухнаха заради покачването на цените на бензина, най-кървавите в историята на Ислямската република.

Протестиращите тази седмица също изразиха гняв срещу върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Властите ограничиха достъпа до интернет.

Самият Раиси прекъсна интервю за CNN. Причината бе, че водещата Кристиан Аманпур отказа в последния момент искането да носи шал на главата.

Интервюто е било отдавна планирано интервю в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда.

Около 40 минути след началото на интервюто, помощник казал на Аманпур, че президентът ѝ е предложил да носи шал на главата. Аманпур учтиво отказала.

Аманпур, която е израснала в иранската столица Техеран и говори свободно фарси, каза, че носи шал на главата, докато работи в Иран, за да се съобрази с местните закони и обичаи. Но тя каза, че няма да покрие главата си, за да проведе интервю с ирански служител извън страна, където това не се изисква.

„Тук, в Ню Йорк или където и да е другаде извън Иран, никога не съм бил молена от нито един ирански президент от 1995 г. насам, да нося шал на главата „, каза тя в четвъртък.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar