Превъзлагането на обществени поръчки по т.нар. инхаус процедури няма да е възможно, след като парламентът гласува промените в Закона за обществените поръчки, които кабинетът прие в сряда. Това съобщи в началото на правителственото заседание служебният министър-председател Гълъб Донев.

Инхаус процедурите се превърнаха в емблема за източване на държавни средства,

каза в началото на заседанието Донев. След края му финансовата министърка Росица Велкова допълни, че в промените се предвиждат и санкции за търговските дружества, които превъзлагат такива поръчки.

С тези две изявления се изчерпва цялата информация за промените, тъй като проектът никога не е бил пускан за обществено обсъждане и текстовете му засега не са публични. Те се внасят в парламента като част от пакета закони и промени в закона, чието приемане се налага заради ангажиментите ни по националния план за възстановяване и устойчивост. По него страната ни ще получи 13,5 млрд. лв.

Превъзлагания на инхаус поръчки досега е публично известно да е правено само от държавната компания „Автомагистрали“ ЕАД, на която пътната агенция възложи през 2019 г. довършването на магистрала „Хемус“. Инхаус процедурите, т.е. възможността държавно ведомство да възложи направо без състезателна процедура някаква дейност на държавна фирма, бяха вкарани малко преди това в законодателството. Това бе мотивирано с европейска директива за обществените поръчки, която позволява такива възлагания.

По-късно „Автомагистрали“ ЕАД превъзложи строежа на магистралите на частни фирми по свои вътрешни процедури, но не като дейности по изграждане на отделни лотове, а под формата на договори за наемане на строителна техника и работна ръка. Към 1,7 млрд. лв. бяха платени авансово на десетина фирми. Към момента обаче

няма нито едно повдигнато обвинение към длъжностни лица,

а и самите договори не са оспорени пред съд и продължават да са валидни.

Според съобщение на правителството в закона се правят и други изменения, като например отпада изключението да не се правят обществени поръчки за изграждане на гранични съоръжения, закупуване на определени лекарства от болници и за добив на дървесина.

Намаляват се и случаите, в които може да се използва процедурата „договаряне без обявление“, както и случаите, в които може да се сключи договор, когато е била подадена само една оферта. Увеличават се и глобите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar