С мотив, че не са открити нарушения, Инспекторатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати проверката срещу съдебния състав от Софийския апелативен съд, постановил предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман, съобщи БТА. От институцията са уточнили, че това е станало още на 2 юни.

Инспекторатът беше сезиран по казуса от от Националния младежки комитет на политическа партия ВМРО-БНД през септември миналата година. Според партията тримата съдии – Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, са действали под натиск. От партията твърдяха, че с предсрочното освобождаване на Полфрийман е уронен престижът на съдебната власт, а независимостта и безпристрастността на магистратите от съдебния състав е нарушена

Проверката е прекратена след като не е установила нищо от съдържанието на сигнала.

Австралиецът беше предсрочно освободен от затвора с решение на Софийския апелативен съд. Той излежа почти 12 от наложени му 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов.

Тези дни Върховният касационен съд отказа на главния прокурор (искането беше отправено в мандата на Сотир Цацаров) да възобнови делото срещу Полфрийман, защото условното му освобождаване било постановено при съществени нарушения на процесуалните правила. След близо 9-месечно разсъждение съдът отказа да възобнови процеса.

Междувременно самият Полфрийман поиска възобновяване на делото за убийството с мотив, че съществува допълнителна и неизвестна досега информация, която променя фактическата обстановка по делото и която трябва да се провери. Става дума за видео, разпространено в youtube, на което се виждат кадри от охранителна камера, заснела сблъсъка от 28 декември 2007 година между няколко души, сред които са били Джок Полфрийман и Андрей Монов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar