Пакистанецът Халид Шейх Мохамед, смятан за организатор на атентатите от 11 септември 2001 г. и държан в американската военна база в Гуантанамо, прие споразумение за присъда по взаимно съгласие, съобщи Пентагонът.
Споразумението позволява на Халид Шейх Мохамед да избегне съдебен процес, в който ще бъде осъден на смърт, в замяна на присъда от доживотен затвор, според „Ню Йорк Таймс“.
Споразумението обхваща и двама от съподсъдимите на затворника – Уалид бин Аташ и Мустафа ал-Хаусави, които също са държани в продължение на две десетилетия в залива Гуантанамо на остров Куба, предаде АФП.
Те са обвинени в тероризъм и убийството на близо 3 000 души при атентатите в Ню Йорк и Вашингтон.
Мъжете никога не са били съдени, тъй като процедурата по изправянето им пред съда зацикли заради въпроса дали изтезанията, на които са били подложени в тайните затвори на ЦРУ, са опорочили доказателствата срещу тях.
През март 2022 г. адвокатите на затворниците потвърдиха, че се водят преговори с оглед на евентуално споразумение за присъда по взаимно съгласие, вместо да бъдат изправени пред военния трибунал в Гуантанамо.
По-специално, обвиняемите искаха да получат гаранция, че ще останат в Гуантанамо, вместо да бъдат прехвърлени във федерален затвор на американския континент, където да бъдат изолирани. | БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar