Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

Санкционираният по глобални закон „Магнитски“ Делян Пеевски, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев са сред най-заможните депутати в сегашното 49-о Народно събрание. А в правителството сред най-заможните са вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, екоминистърът Юлиан Попов и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Това става известно от декларациите за имущество и конфликт на интереси, подадени от заемащите висши публични длъжности пред антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и публикувани на 9 август. „Дневник“ прегледа какво официално казват, че притежават представители на изпълнителната власт, лидери на партии, както и по-ярки представители на политическата класа.

Президентът Румен Радев е декларирал 5000 лв. налични средства. В банкови влогове има 198 000 лв. Годишният му доход от заплата е 186 619, а на съпругата му – 10 600 лв. От публикуваната информация прави впечатление, че липсва декларация от Бойко Борисов при избирането му за депутат, като така липсват данни какво имущество притежава по принцип. Публикувана е само декларацията му за придобитото през миналата година.

От регистъра се вижда, че сред неподалите декларации има 25 депутати и 18 души от правителството. Част от тях не са подали документа в срок, а други – изобщо. Сред вторите са заместник-председателят на парламента Никола Минчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ и депутатът от „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев.

Декларираното от правителството

Премиерът Николай Денков и съпругата му Славка Чолакова са декларирали 6 имота – 3 апартамента, 2 гаража и една къща с двор. Те са придобити в периода 1995 -2022 година в София и Панагюрище. През изминалата година семейството е купило апартамент от 150 квадрата и гараж в София за над 260 хиляди лева. Двамата има над 43 хиляди лева в банкови влогове, както и кредитни карти към Първа инвестиционна банка за 18 хиляди лева.

Вицепремиерът Мария Габриел e декларирала 160 квадрата апартамент за над 360 хиляди, купен през 2021 година в София. Преди да влезе в правителството с мандат на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Габриел беше еврокомисар. От декларацията се разбира, че тя ползва и два апартамента в Брюксел и в Страсбург, като цената за всеки от тях е 27 823 лева. Габриел е декларирала е също така два автомобила – Мерцедес и BMW, както и банкови влогове на семейството за над 2 млн. евро.

Министърът на финансите Асен Василев е декларирал отново апартамента, придобит през 2016 година, както и около 65 хиляди лева налични средства. За разлика от предишните му декларации, този път не е декларирал доходи (73 хил. лв. През 2021 година) от доходи по „трудови правоотношения, извън тези за заеманата длъжност“.

Министърът на правосъдието Атанас Славов е декларирал два апартамента в София и Стара Загора, придобити през 2008 и 2001 година, както и имоти на съпругата си в Чепеларе. Славов е декларирал над 100 хил. лв. налични средства по карта, без банкови влогове.

Вътрешният министър Калин Стоянов има 125 хиляди лева в банка и два кредита – ипотечен за над 260 хиляди лева, както и потребителски за 20 хиляди лева към „Райфайзен банк“.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев е декларирал два апартамента в София, парцел в Ябланица и в село до Радомир. Съпругата му е получила в наследство части от четири ниви. Той и съпругата му Петя Тагарева има банкови влогове в България за над 360 хиляди лева. Тя е заявила 90 % участие в дружествата Прокон ЕАД и 95 % в Етарк ЕАД, които се занимават с проектиране и изграждане на комуникационни системи.

Министърът на околната среда и водите Юлиан Попов е декларирал къща от над 200 квадрата в Лондон, придобита през 2022 година, като не е посочена цена. От декларацията обаче става известно, че той има ипотечен кредит в британски лири за над 180 хиляди лева (79 хиляди лири). Спестяванията му са за над 1.15 млн. британски лири (2 634 545 лв.)

Социалният министър Иванка Шалапатова е декларирала два апартамента и пет гаража и складови помещения в София. Тя има жилищен кредит за над 170 хиляди лева и потребителски за около 70 хиляди лева. Всичките са към „Пиреос банк“.

Здравният министър Христо Хинков и съпругата му имат три апартамента в София и два гаража, придобити между 1993 и 2019-та година. Двамата имат и около 125 хиляди лева пари в банки.

Министърът на енергетиката Румен Радев е декларирал 650 хиляди лева в банка, мотициклет и две ниви. Той има и акции в Първа инвестиционна банка на стойности около 2800 лева, както и 2500 акции в „Асарел Медет АД“ (производител на медни концентрати), придобити за над 800 хиляди лева.

Министърът на икономиката Богдан Богданов е декларирал само къща с двор в село Върбица, в района на Плевен. Тя е била придобита през 2021 г. за 12 000 лева. В същото село министърът е обявил и притежанието на 34 декара ниви. Богданов има и 700 квадратни метра парцел в ловешкото село Сливек, придобит през 2007 година. Министърът не е посочил да има спестявания, банкови влогове или налични лични средства.

Председателят на парламента Росен Желязков е декларирал, че заедно със съпругата му Ралица Терзиева притежават общо 13 (части от) имоти – апартаменти, ателие, гаражи, изба – в София и Чепеларе, като почти всички са дарение или наследство. Семейството декларира около 160 хил. лв. в банкови влогове. От декларацията е видно, че е отпуснат инвестиционен заем от около 31 хил. лв. на фирма на съпругата на Желязков „Тера Пет 08“. Справка в Търговския регистър сочи, че фирмата се занимава с почистване на жилищни и офис помещения.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова декларира собственост в апартамент в София от 132 кв. м. с пристройка към него, придобити през 2012 г. и 2014 г. срещу малко над 87 хил. лв. През 2020 г. Атанасова е е купила вила от 145 кв. м. и вилно място за около 50 хил. лв. в етрополска Рибарица. Посочила е, че има приблизително 306 хил. лв. в банкови влогове.

За Бойко Борисов антикорупционната комисия е публикувала само годишна декларация в ролята му на председател на ГЕРБ.

Това е важно, защото в такава фигурира само дали Борисов е придобил имоти и превозни средства през 2022 г. Такива той не посочва, но липса информация с какво по принцип разполага като имоти и автомобили.

От публикуваната годишна декларация на Борисов е видно, че Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов посочва в имуществената си декларация за 2022 г., че има единствено около 300 хил. лв. налични парични средства от трудови доходи, както и приблизително 228 хил. лв. в банкови влогове, които са обезщетения за неизползвани отпуски, заплати и болнични.

„Осигурил е парите“: Какво твърди прокуратурата срещу Борисов по „Барселонагейт“

Сред лидерите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ най-заможни са съпредседателят на „Зелено движение“ Владислав Панев и съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Сред декларираните имоти на Владислав Панев и съпругата му Таня Панева са шест апартамента в София, Димитровград и Нидерландия. Семейството има три автомобила, като последният – „Тойота CHR“ – е придобит през 2022 г. срещу около 72 хил. лв. Панев е декларирал 75 хил. лв. налични парични средства и близо 700 хил. лв. в банкови влогове. Панев трябва да получи вземания по две ипотеки на обща стойност от 55 хил. лв., а съпругата му изплаща кредит и лизинг общо за около 110 хил. лв. Панев има акции и държавни ценни книжа в около 50 фирми, придобити за общо над 3 млн. лв.

В декларацията си Кирил Петков е посочил, че използва чужд имот в София, че заедно със съпругата му Линда Петкова имат два автомобила – „Лексус“ и „Мини купър“, както и над 1.1 млн. лв. в банкови влогове. Петков е декларирал и сладкарницата на съпругата си.

Председателят на „Да, България“ Христо Иванов декларира имот в София, придобит през 1997 г. и къща на съпругата му в Брюксел, купена през 2022 г. за 65.5 хил. лв. Семейството има две коли – „Опел Астра“ и „Киа Венга“. Наличните им парични средства са 15 хил. лв., а в банкови влогове имат общо около 152 хил. лв. Йорданка Иванова изплаща и кредит от над 675 хил. лв.

Председателят на ДСБ Атанас Атанасов и съпругата му Весела Атанасова са собственици на апартамент в София, както и на къща и парцел в село Церово. Имат два автомобила – „Ситроен“ и „Тойота“. Разполагат с 15 хил. лв. налични парични средства и банкови влогове.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов и съпругата му Велина Антонова имат част от вилна сграда в село Константиново, апартамент и паркомясто във Варна. Декларирана е и една кола на съпругата – „Дачия“. Лидерът на „Възраждане“ не е декларирал никакви налични парични средства, нито влогове в банки. Посочва, че изплаща жилищен кредит и лизинг на обща стойност от около 103 хил. лв.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е декларирал да притежава апартамент и къща в София, като къщата е придобита с кредит за около 570 хил. лв. през 2020 г. Има и нива в село Борино, както и автомобил „Тойота“. Посочил е да има 20 хил. лв. налични парични средства и над 470 хил. лв. в банкови влогове. Изплаща кредит от над 500 хил. лв.

Депутатът от ДПС – санкциониран по глобалния закон „Магнитски“ за корупция, сега активен участник в преговорите за промени в конституцията – Делян Пеевски е декларирал да има два апартамента (единият от които с гараж) и къща с двор в София, придобити в периода 2002 г. – 2004 г., придобити за общо над 152 хил. лв. Депутатът посочва да използва десет чужди имота (в София и един в Пазарджик) срещу общо над 1.1 млн. лв. Използва и четири чужди автомобила срещу 21 хил. лв. Декларирал е 737 хил. лв. и 135 хил. евро налични парични средства. Отделно от това посочва в банкови влогове да има над 3 млн. лв., близо 19 хил. евро и около 106 хил. щатски долара. Има да получава и 20 млн. лв. дивидент от себе си. Негови са дружествата „Инт“ и „Интръст“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е декларирала 14 хиляди лева налични средства, а в банкови влогове тя и съпругът й имат над 110 хиляди лева. Това е с около 30 хиляди повече от декларираното през 2021 година, когато Нинова подаде декларация като министър на икономиката. Нинова е декларирала и 12 хиляди лева спестявания на съпруга й.

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, е декларирал над 550 хил. лв. в 19 влога в различни валути, включително и британски лири, разпределени в четири отделни банки. Йорданов все още изплаща на лизинг „Фолксваген Артеон“, закупен през 2021 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar