Парламентарните групи внесоха предложенията си за поправки в Изборния кодекс между първото и второто четене на законопроекта. Срокът изтече днес, а утре се очаква правната комисия да разгледа и новите предложения.

От тях става ясно, че от „Има такъв народ“ се отказват от първоначалната си идея българите в чужбина да могат да гласуват по пощата на следващите парламентарни избори. Новите текстове, внесени от председателя на парламента Ива Митева гласят, че гласуването по пощата ще е експериментално и няма да се взима предвид при определянето на резултатите. Предвижда се обаче на президентските избори през есента да се проведе гласува по пощата.

Има нов текст, свързан с мажоритарния вот. Между двете четения от ИТН са предложили „пропорционалната изборна система за избори на народни представители се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на този закон“.

Сегашното предложение на ИТН за мажоритарната система най-вероятно няма да бъде подкрепено от другите нови партии в парламента – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. БСП и ДПС също се очаква да са против, но не е ясно дали депутатите от ГЕРБ ще го подкрепят. Ако това стане, поправката ще бъде приета.

Първоначалните поправки на ИТН предвиждаха навсякъде извън страната да има машини за гласуване и вотът да е само с тях. Сега обаче се поставя същият лимит като този в страната – устройства да има в секциите зад граница, в които на последните избори са гласували поне 300 избиратели, или тези за чието разкриване са подадени поне толкова заявления.

От „Изправи се! Мутри вън“ са внесли отново предложенията си, които бяха отхвърлени на първо четене, въпреки че до голяма степен се припокриват с текстовете на ИТН. Те предлагат създаването на избирателен район „Чужбина“, отпадане на ограниченията за разкриване на секции зад граница, изрично разрешаване на видеонаблюдението при броенето на резултатите от изборите и спешна промяна на състава на ЦИК.

Има и предложения, свързано с преференциите. От ИСМВ искат процентът преференции, при които даден кандидат може да размести листата да е не 7 на сто, а 5 процента.

„Изправи се! Мутри вън!“ имат и текстове, свързани с изчистването на избирателните списъци. Предлага се форма на активна регистрация, а списъците да са на базата на гласувалите на предишни избори. Предвижда се хората, които не са в списъците, да имат определен срок да заявят желанието си да гласуват, а ако не го направят, ще могат да бъдат дописани в изборния ден от секционната комисия по постоянен адрес.

Между двете четения, от БСП също са предложили форма на активна регистрация, която да изчисти списъците от мъртви души. Тяхната идея е стара и предвижда това да стане със създаването на публичен регистър на хората, които са гласували на избори.

„Демократична България“ наблягат на текстове, свързани със състава на ЦИК. Част от текстовете им повтарят законопроектa им, който беше отхвърлен миналата седмица.

Те отново предлагат ЦИК да се състои не от сегашните 20, а от от 9 членове и разпределението на членовете да не следва съотношението на партиите в парламента, както и да няма членове от формациите, които имат само евродепутати. Обединението иска още предложенията за председател, зам.-председатели и секретар да се правят не от партиите, а от отделните депутати.

От ДБ искат още заседания на ЦИК да могат да се провеждат, само ако присъстват повече от две трети от членовете на комисията, а не както е сега – половината. Предлагат решенията да се взимат не с мнозинство от две трети, а с гласовете на повече от половината от присъстващите.

От ДПС продължават да настояват да падне забраната за предизборна агитация на майчин език – нещо, което предлага при всяко отваряне на Изборния кодекс. Партията отново предлага и премахване на уседналостта за местните и за евроизборите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar