Отдавна известна с благосклонното си отношение към употребата на марихуана, холандската столица Амстердам днес има сериозен проблем с т.нар. твърда дрога, която води до все повече насилие и корупция от страна на „мошеници, паразити и изнудвачи“, коментира днес Ройтерс.

Парите от доходоносните сделки с наркотици като кокаин и екстази, както и от марихуана, също така са намерили пътя си към процъфтяващия пазар на недвижими имоти в града, сочи поръчаният от местните власти доклад „Другата страна на Амстердам“.

Въпреки че марихуаната е незаконна в Холандия, т.нар. кофи шопове продават от десетилетия леката дрога свободно на местни жители и туристи.

Обвинения за притежание на малки количества не се повдигат и според доклада полицията до голяма степен се е отказала да наказва подобни нарушения.

Но тази политика де факто е обхванала и други видове наркотици, се казва в доклада:

„Амстердам е дал свобода на разнородни банди от наркопрестъпници, кръгове от мошеници и паразити, посредници и изнудвачи и агенти на недвижимост“.

На върха на престъпната верига са богати босове, които дори може физически да не присъстват в Амстердам.

На дъното са пък са криминални лакеи като мотоциклетисти и шофьори на такси и дори млади момчета куриери, които предлагат даже и убийство като услуга.

Скорошни проучвания показаха, че 21% от населението на Амстердам е употребявало марихуана през последната година, а 17 на сто са употребявали твърда дрога като кокаин и екстази.

Кметицата Фемке Халсема заяви, че приема критиките на доклада и възнамерява да продължи програмите, особени срещу навлизането на парите от дрога на пазара на недвижими имоти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar