Призивите за по-строги наказания при причиняване на смърт на пътя са ненавременни, прибързани и опасни. Това смятат юристи, след като днес МВР и Следствието поискаха промяна в законодателството.

Преди законодателят да се заеме с поредния ремонт на Наказателния кодекс, нека емоцията не надвишава разума, призовава адвокат Явор Нотев.

„Високото наказание обаче не е панацея, не би могло да се очаква, че денят, в който се промени размерът на наказанието, по закон, нещата по пътищата ще тръгнат по съвсем различен начин“, заяви Явор Нотев.

Може обаче да се предвидят текстове, според които наказанието е по-тежко, ако е пострадал полицай. Но само, докато изпълнява служебните си задължения.

„Значи този, който не се подчинява на сигнал, вече допуска, че организирайки ги, провокирайки гонката, той ще създаде повод за ПТП“, каза Нотев.

Следствието и прокуратурата имат водеща роля в тази част на процеса, защото трябва да съберат достатъчно и годни доказателства за повдигне на правилното обвинение, категоричен е адвокат Нотев.

„Наказанията за деяния, при които е причинен най-тежкият резултат – смърт, са изключително тежки. Изключително тежки – те няма накъде да се увеличават“, каза Нотев.

От Министерството на правосъдието са готови да започнат принципен дебат за законодателни промени. Но не и увеличение на наказанията на всяка цена.

„Ако така постъпваме, утре във връзка с някакъв друг вид престъпление, пак ще се иска вдигане размера на наказанията и в един момент ще се стигне до това, че в целия Наказателен кодекс ние всъщност ще имаме само тежки наказания“, заяви Емил Дечев, зам. -министър на правосъдието.

И законодатели, и адвокати са категорични – по-доброто разследване, по-високата разкриваемост ще имат много по-висок ефект.

„Ако законът се спазва такъв, какъвто е, какъвто го знаем, той не предвижда някой да може да върши престъпления. А промяната му, промяната е тънка работа“, заяви Нотев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar