Съдът във Вашингтон се произнесе по казуса

Бързото му развитие повдига въпроси

Произведение на изкуството, създадено от изкуствен интелект (ИИ) без участието на човек, не може да бъде защитено с авторско право съгласно законодателството на САЩ. Това постанови съд във Вашингтон, окръг Колумбия, предаде Ройтерс.
Само произведения с човешки автори могат да получават авторски права, каза окръжният съдия Берил Хауъл, потвърждавайки решението на Службата за авторско право на САЩ да отхвърли заявление, подадено от компютърния учен Стивън Талър от името на неговата система DABUS.

Ученият е подал заявки за патенти на изобретения, създадени от DABUS, и в други страни, включително Великобритания, РЮА, Австралия и Саудитска Арабия, но с ограничен успех.

Адвокатът на Стивън Талър Райън Абът каза, че двамата с клиента му категорично не са съгласни с решението и ще го обжалват. Службата за авторско право не е отговорила веднага на молбата за коментар.

Бързо развиващата се сфера на генеративния изкуствен интелект повдига нови въпроси, свързани с интелектуалната собственост.

Службата за авторско право също така отхвърли заявката на художник за авторски права върху изображения, генерирани чрез системата за ИИ Midjourney, въпреки аргумента му, че тя е била част от творческите процеси по създаването им.

През 2018 г. Стивън Талър кандидатства за авторско право, покриващо „Скорошно влизане в рая“ („A Recent Entrance to Paradise“) – произведение на визуалното изкуство, което според него е създадено от системата му за изкуствен интелект без човешка намеса. Службата отхвърли заявлението миналата година, посочвайки, че творческите произведения трябва да имат човешки автори, за да бъдат защитени с авторски права.

Талър оспори решението във федерален съд с аргумента, че авторството на човека не е конкретно правно изискване и разрешаването на авторските права на изкуствения интелект би било в съответствие с целта на авторското право, описана в конституцията на САЩ, да насърчава напредъка на науката и полезните изкуства.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
GPTTurkey
GPTTurkey
09 ноември 2023 4:34
Гост

Добре дошли в ChatGPT Turkish – GPTTurkey.net, където нашият иновативен софтуер ви позволява да комуникирате с интуитивен бот с изкуствен интелект (AI) на естествен език и безплатни неограничени монети! Използвайки API на OpenAI, можете да отваряте и изживявате разговори, които се чувстват като разговори между хора. Това е ценно и безплатно изживяване за всеки, който се интересува от изкуствен интелект и комуникационни технологии. Опитайте сега: https://gptturkey.net/