Националната агенция за приходите (НАП) и Министерството на финансите да проверят за данъчни и финансови престъпления Борислава Йовчева и баща й Георги Йовчев. Този сигнал са изпратили до НАП в четвъртък (27 февруари) от гражданско сдружение БОЕЦ, което е и подателят на другите сигнали до българската и каталунската прокуратура и полиция във връзка с луксозния имот в Барселона, в който Йовчева и семейството й е живяло (няма официална информация докога).

От организацията твърдят, като се позовават на документи, че през 2015г. Йовчев е внесъл общо 875 000 евро в капитала на фирмата, която управляваше бутика за луксозни стоки на дъщеря му в Барселона.

Преди седмица испанският вестник „Периодико“ съобщи, че местните власти разследват „международна схема за пране на пари“ и проверяват хора, тяхната дейност, доходи и съдружници, за да установят дали съответстват на стандарта им на живот и декларираното официално и връзките им с българския премиер Бойко Борисов. В деня на публикацията магазинът затвори и помещението беше обявено под наем.

След статията БОЕЦ внесе сигнал и до българската прокуратура за проверка, но институцията предпочете да се самосезира по публикацията в „Периодико“. Според юристи това ще позволи на разследващите да преценяват какво точно да проверяват, а с изискването на документи от испанските власти да проверят и с какво разполагат.

Премиерът и управляващите се опитват да избягват темата или я коментират с опорната защита „аз къща в Барселона нямам“ (примиера), че това е „стара манджа, претоплена на испански котлон“ (по образното сравнение на вицепремиера Томислав Дончев) и с твърдения, че атаката идва от Русия и от президента.

Конкретни и ясни отговори (включително дали Борисов познава Йовчева) засега липсват.

Нови лесни въпроси

Сигналът на „Боец“ от 27 февруари е на базата на два документа за учредяването на фирмата Еma BGS LS . От сдружението твърдят, че те са от испанските регистри и разпространиха копие от страниците с конкретните данни.

Според тях вдигането на капитала на Ema Bgs SL. през 2015 г. е станало на два пъти. Първият път той е увеличен с 1 000 000 евро, а вторият – с още 750 000 евро. И двата пъти Георги Йовчев е внесъл половината от тези суми като физическо лице, а другата половина са регистрираната в Кипър офшорна компания Palms Enterprises, чийто пълномощник е бизнесмена Йордан Христов.

Общо при двете операции Йовчев като физическо лице е внесъл общо 875 000 евро, или около 1 750 000 (един милион седемстотин и петдесет хиляди) лева. От БОЕЦ твърдят, че според публични регистри той няма доходи, които да осигурят такива средства и затова настояват за проверка, включително дали върху тях са платени данъци. Йовчев е и управител на фирмата към 2015г. Според публикация на „Капитал“ от 2018г. в България той е бил едноличен собственик на фирма за търговия на зеленчуци.

„В случая, както и по отношение на останалите лица и фирми свързани с тези сделки и финансови операции, има съмнения за данъчни и финансови престъпления, както и за схема за пране на пари, придобити по престъпен начин“, пише в сигнала.

БОЕЦ припомнят, че Palms Enterprises (нейн пълномощник е Йордан Христов) е съсобственик с община Приморско в „Спортни имоти Приморско“ АД, в чието управление между 2008 и 2011г. е бил Иван Саздов. Саздов е свързван с премиера Борисов от учредяването на ГЕРБ, а Йордан Христов е представян като близък до партията.

Така че НАП би следвало да провери и даде информация за доходите на семейство Йовчеви, произхода им и платените данъци.

И Румяна Ченалова с въпроси по темата

Има следи за изпиране на пари с участието на български бизнесмени, представляващи офшорни фирми, които са насочили парични потоци към едно и също лице – живеещата в Барселона българка Борислава Йовчева – до този извод е стигнала със собствено проучване и бившият съдия от Софийски градски съд Румяна Ченалова. В две интервюта през последните дни и в информация в профила й във „Фейсбук“ тя коментира темата.

Ченалова за първи път чула за къщата в Барселона от бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева в разговорите „Янева гейт“, разпространени в началото на 2015 г. Тогава за първи път всъщност всички чуха за случая.

„Има безспорни факти да се предположи, че има пране на пари. Това са, първо, превеждането на 2 млн. евро от кипърската офшорка Palms Enterprises LTD и след това апортирането на къщата в Барселона, собственост на Александър Чаушев, във фирмата на Борислава Йовчева. Става дума за съвсем съзнателно и целенасочено изпращане на поток от средства към едно и също лице“, коментира Ченалова в предаването „Тук и сега“ на Светла Петрова за сайта на „Сега“. Тя казва, че се е запознала внимателно и със сигнала на БОЕЦ (бел.ред. – този до прокуратурата от 21 февруари).

Подредени, събитията изглеждат сякаш са подготвени предварително, коментира Ченалова. „Първо, след раждането на детето й (през 2012 г.) Борислава Йовчева регистрира в началото на 2013 г. фирмата Еma BGS SL с минимален капитал, в която по-късно се включва и баща й. Междувременно е регистрирана и друга фирма в Испания – Numin invest, учредителят е Георгиос Росет, за когото има данни, че е участвал в данъчни измами и е бил разследван за пране на пари. Той прехвърля дяловете си на Йовчева и тя става собственик и на тази фирма“, казва Ченалова. Тя припомня още, че според известните факти след като Йовчева придобива и двете фирми, кипърската офшорка Palms Enterprices, представлявана от Йордан Христов, превежда близо 2 млн. евро на Numin invest. А българският бизнесмен Александър Чаушев, който току-що е купил къщата в Барселона, за която неотдавна обясни, че е покупката за инвестиция, я апортира във фирма Numin invest .

Затова Ченалова постави въпросите:

– Къщата е купена само няколко месеца преди да бъде апортирана, и въобще не е използвана като инвестиция. Защо Чаушев, вместо сам като физическо лице да предостави къщата на брокерска агенция или да регистрира собствена фирма, апортира толкова скъп имот на нова и непозната фирма ?

– Кое му е дало основание да се довери и да даде огромни права (за управлението на имота) на едно момиче на 23 години ? Самият Чаушев каза , че не познава Борислава Йовчева.

Ченалова коментира темата и в предаването „Честно казано с Люба Кулезич“ по телевизия „Евроком“. Тя разказва за сделките на кипърската офшорка Palms Enterprises в България.

„През 2008г. Palms Enterprises LTD и община Приморско са регистрирали „Спортни имоти Приморско“АД при участие 50/50. Общината е внесла 28 дка земя за спортен комплекс и спортна зала, а кипърската офшорка – 1 374 500лв. Въпрос към ДАНС, Финасово разузнаване, банката, която е осъществила превода, прокуратурата: Извършена ли е проверка според правилата на Закона за мерките срещу изпирането на пари относно произхода на сумата, идентифициран ли е собственика на офшорката“, обяснява Ченалова.

Според нея след серия „правни каламбури“ и привидно издържани юридически сделки накрая общината се озовава с 1 процент собственост в дружеството, а Йордан Христов и контролираните от него фирми, сред които „Перла турист“ – с 99 процента.

Договорено разследване ?

„Убедена съм, че сега българската прокуратура се самосезира след консултация с Борисов. Каквото и да говорят и Гешев, и Борисов, те поддържат контакти. Според мен от това няма да произтече нищо,“ заяви бившата съдийка пред „Сега“.

Според Ченалова досега е трябвало прокуратурата да образува или проверка, или наказателно производство. Наказателно отоворните лица са освен тези, които перат парите, и тези, които ги получават, също и онези, които не са изпълнили задълженията си по Закона за мерките срещу изпирането на пари, те са изброени в закона. Включително и банката, през която са извършени преводите. Банката е задължена да идентифицира реалния собственик на офшорката. Ако не успее, е длъжна да информира финансовото разузнаване към ДАНС, заяви Ченалова.

Тя обяви, че ще сезира европейския прокурор Лаура Кьовеши и Европейската комисия, ако главният прокурор не се заеме сериозно с разследване на данните за пране на пари.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar