Американският предприемач и милиардер Илон Мъск се разделя с 40 млн. долара от богатството си и с ключов пост в компанията за електрически автомобили „Тесла“. Той постигна извънсъдебно споразумение с Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ да плати $ 20 млн. глоба и да се оттегли от поста председател на съвета на директорите на „Тесла“ за срок от 3 години, съобщиха световните агенции.

„Тесла“ също трябва да плати 20 милиона долара по силата на споразумението, оповестено в събота. Според агенция Блумбърг обаче, за да възмезди тази загуба, Мъск смятал да изкупи акции на компанията за 20 млн. и така сам той да поеме наказанието от 40 млн. долара.

Мъск обаче запазва длъжността си на главен изпълнителен директор на създадената от него компания. Той освен това няма да е принуден да признава вина, съобщи Би Би Си.

Американският борсов регулатор обяви за споразумението само два дни след като заведе дело с искане Мъск да бъде отстранен от поста главен изпълнителен директор.

Комисията реши да го съди за измама на инвеститорите заради съобщението му в туитър от 7 август, че

обмисля

изваждането на

компанията от

фондовата борса и че финансирането за тази операция е осигурено. Според властите обаче той не предприел нищо, за да осъществи тези намерения.

В туита си от август Мъск посочваше, че обмисля промяна в собствеността на компанията, като я направи непублична (нетъргувана на борсата). Той посочи, че „Тесла“ е готова да изкупи миноритарните дялове на цена от 420 долара за акция. Тази сума се оказа с 20% по-висока от тогавашната пазарна стойност на акциите. След съобщението на Мъск акциите поскъпнаха с 11%, но когато се оказа, че идеята е необоснована, се сринаха на по-ниско ниво отпреди.

Милиардерът написа още, че е осигурил финансирането на операцията, т.е. че има пари да изкупи акциите от онези акционери, които желаят да продават, и обеща да се съобрази с интересите им. По-късно стана ясно, че под финансови гаранции той е имал предвид договорка със Суверенния фонд на Саудитска Арабия, но не е сключил подобно споразумение.

По информация на в. „Ню Йорк таймс“ членовете на съвета на директорите на „Тесла“ изпаднали в ярост, защото Мъск не им казал и дума за намеренията си.

Не била уведомена и Комисията за ценни книжа и фондови борси, както изисква законът. Именно тогава започнало и разследването срещу милиардера.

Някои от

акционерите

също съдят

Мъск,

като твърдят, че заради маневрите му са изгубили милиони на борсата. Две седмици след първия си туит богаташът иноватор обяви, че се е отказал да направи „Тесла“ напълно частна, защото инвеститорите не одобрявнали.

Мъск продължава да отрича вина и да твърди, че се е ръководил единствено от благото на компанията и интересите на инвеститорите. На адвокатите му бяха необходими 4 дни, за да постигнат споразумението с властите. В момента Мъск притежава 20% от ценните книжа на „Тесла“, което го прави най-големия акционер.

Богаташът успя да мине тънко в тази ситуация. Първоначално Комисията за ценни книжа и фондови борси настояваше той да напусне ръководните постове във всички компании, чиито акции се търгуват на борсата.

Независимо че никога не е имала печалба, в продължение на 15 г. „Тесла“ бе превърната от Мъск в една от най-скъпите компании в света, а акциите ѝ непрекъснато се покачваха. В последните месеци производителят на електроавтомобили

понесе загуби

от $ 1 млрд.

Досега милиардерът съвместяваше позициите на главен инженер, главен изпълнителен директор, шеф на борда на директорите и главен акционер. Според всички експерти това не е добре за безнеса. Мъск обаче не се предава и чертае светло бъдеще, свързано с първия електромобил, пуснат в масово производство – „Тесла Модел 3“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar