• Съдия Анелия Щерева

Дни преди в София да се гледа искането за екстрадицията му в Ню Йорк, съдия Анелия Щерева праща вкъщи Жарко Момчилович от Земунския клан, който е прострелян у нас през 2007 г.

Жарко Момчилович – известен в родната си Сърбия като част от прочутия Земунски клан, изчезна безследно от София малко преди екстрадицията му в Америка заради трафик на хероин от Турция и САЩ. По това обвинение 40-годишният мъж е арестуван в края на януари в София.

В следобедните часове на 2 април, петък, малко преди деня за размисъл преди изборите у нас, състав на Софийски градски съд
с председател
Анелия Щерева,
е впечатлен
силно от
здравословното
състояние на
Момчилович

Той е пуснат, въпреки че наемът за жилището, в което трябва да дочака лечение и справедливост, е сключен между съпругата му и адвокатката му 24 часа преди делото. Вероятно и защото е петък следобед, съдиите пропускат да информират МВР и да поискат поне електронна гривна за проследяване.

Сърбинът е арестуван в България през януари и новината тогава е подмината от българските медии, но колегите им в Белград разказват историята на своя съгражданин заради връзката му със Земунския клан. Това е най-мощната престъпна организация в Сърбия, основана в началото на 90-те от бившия футболист Душан Спасоевич. Групировката се занимава с трафик на дрога, оръжия, пране на пари, грабежи, отвличания. По-късно се присъединяват и бивши служители на Червените барети, с което бандата става още по-могъща и опасна.
Мотивите за милосърдието на съдиите е, че арестът, който продължавал вече два месеца, трябва да се замени с „домашен арест“.

Основният мотив на защитата е влошеното здравословно състояние на арестанта и най-вече високото му кръвно налягане. Приложено е
изследване от
известен
български
кардиолог,
според което 40-годишният сърбин страда от увеличение на аортата.

И тук историята на проблемите на здравеопазването във време на пандемия е описано детайлно от адвокатите на наркотрафиканта. Според тях животът на Момчилович е в опасност. Нужна е спешна операция, която обаче не може да се направи заради COVID. Затова пациентът трябвало да остане в реанимация поне 4 денонощия, а това щяло да създаде риск за останалите болни, тъй като сърбинът трябвало да е съпровождан от надзиратели.

А и заради пандемията трите кардиологични болници в София не правели операции, защото били пълни с пациенти с пневмонии. Настойчивата молба на адвокатите завършва с искане да се гарантира животът и здравето на Жарко Момчилович, като той излезе незабавно от ареста, за да почива в домашни условия.

Съдът се доверява на професионалното мнение на българския кардиолог и българските адвокати на сърбина, но пропуска да назначи независима медицинска експертиза.

Съдия Анелия Щерева приема напълно доводите на Момчилович и неговата защита, като отхвърля искането на прокуратурата мярката за неотклонение да остане най-тежката.

С мотивировката, „че трябва да даде възможност на исканото лице със собствени усилия да си осигури лечение, така че да запази живота си“, съдът незабавно заменя мярката за неотклонение в „домашен арест“. Няколко часа по-късно сръбският гражданин изчезва и вече седмица успешно се укрива.
Съдия Щерева
освобождава от
ареста чуждия
гражданин едва
5 дни, след като
от САЩ са
получени
документите
за неговото екстрадиране

Срещу Момчилович пред съд в Ню Йорк се води дело за трафик на хероин от Турция в САЩ, заради което той е арестуван у нас.
Въпрос на дни е било друг съдебен състав да се произнесе и вероятно 40-годишният Момчилович щеше принудително да бъде изпратен в САЩ, където със сигурност щеше да получи сурова присъда за наркотрафик, тъй като от години спецслужбите го следят внимателно като част от „Земунския клан“.

Как точно издирваният за наркотрафик сърбин с опасно високо кръвно убеждава съда, че в България е само по бизнес и туризъм и няма нищо общо с обвиненията в Америка, засега не е ясно.
Възможно е съдът тук да не е знаел кой е той, но вероятно лесно е можело да се провери. Дни след задържането му в София по-рано тази година медиите в Сърбия съобщават, че по искане на САЩ у нас е арестуван наркобос от страховития в близкото минало „Земунски клан“, известен с ключовата си роля в наркоразпространението на Балканите.
През 2007 г.
Жарко е пак в
криминалните
сводки, но в
България
На 11 юли преди 14 години в софийския квартал „Белите брези“ при безразборна стрелба са ранени четирима чужди граждани, сред които и 6-месечно бебе. Оказва се, че двамата от сърбите ползват фалшива самоличност на македонци, а единият е Момчилович.

Може да е случайност, но в определението на съда през 2021 г. не е посочено дори, че МВР трябва да бъде уведомено, за да следи дали се спазва домашният арест на сърбина. Денят е петък, късен следобед
и е пропуснато на
Момчилович да
бъде поставена
гривна за
електронно
проследяване
Най-абсурден в действията на съдиите, които го пускат, е мотивът, че той може да бъде открит в софийския апартамент на своята съпруга. Чрез това щяло да бъде предоляна „липсата на досегашна трайна връзка с България“.

Смущаващ детайл обаче е, че договорът за наем на жилището, сключен от съпругата на сърбина, е с дата 1 април 2021 г. – денонощие преди гледането на мярката от Софийския градски съд. А пък апартаментът е предоставен за наем на семейство Момчилович от един от неговите адвокати – Аделина Натина, която пледира в съдебната зала.

Сърбинът участва в съдебното заседание от затвора чрез връзка по скайп, а в съдебната зала е представен и от втори адвокат – Емил Милев. Той е бивш прокурор, който е напуснал преди време със съмнения за обвързаности с масони и нерегламентирани контакти. Защитник на Жарко Момчилович е и Мариана Тодорова, една от адвокатките, които имат за клиенти знакови лица. Клиенти на Тодорова са подсъдимите за побоя над Слави Ангелов Никола и Георги Асенови, Златомир Иванов-Златко Баретата, Петко Дюлгеров, който е осъден на две инстанции като посредник за подкупа на Десислава Иванчева.
Съдия Анелия Щерева е от 4 години в Софийския градски съд и един от магистратите, които винаги категорично застават зад съдийската неприкосновеност. Точно преди година, малко след като дрогиран шофьор уби при ужасяваща катастрофа журналиста Милен Цветков, тя се обявява против завишаването на наказанията за убийците на пътя с мотива, че „ожесточаването на санкциите ожесточава извършителите“.
Съдия Анелия Щерева започва работа в Софийския градски съд през януари 2018 г. като председател на 34 състав след спечелен конкурс в края на 2017 г. Преди това тя е зам.-шефка на Софийския районен съд, когато начело е Методи Лалов, който пък в момента е общински съветник.

Юристи очакват правосъдието ни да издирва дълго и безрезултатно Жарко Момчилович, както дълго и безрезултатно не можем да върнем в България оправдания и освободен през 2011 г. от съдия Румяна Ченалова Илиян Тодоров. Той бе обвинен за двойно убийство на метри от Съдебната палата.

Абсурдната история с човека на Земунския клан се разиграва месеци след като двамата американски сенатори Боб Менендес и Джим Риш критикуваха остро начина, по който в България се води битката с корупцията. Съдебният акт този път обаче е предпоставка Жарко Момчилович да се укрие не само от българското или сръбското правосъдие, но и от американското, по чието искане той е задържан в София в края на месец януари тази година.

„24 часа“ ще даде възможност на съдия Анелия Щерева да изложи публично своите мотиви.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar