Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде поканен на следващото заседание на Временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма „Хоризонт“, както и за твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Това решиха депутатите на първото заседание на комисията. Цацаров трябва да обясни докъде е стигнало разследването и какви са резултатите от него.

Следващото заседание на комисията е насрочено за 10 октомври. След Цацаров на изслушвания ще бъдат поканени членовете на СЕМ, генералният директор на БНР Светослав Костов и журналисти от радиото. „Надявам се да не създадем свръхочаквания за това, че можем да издадем някакви присъди или че можем да разследваме нещо, но бихме могли да дадем повече видимост на процесите в БНР, което очевидно преживява криза“, заяви председателят й Тома Биков от ГЕРБ.

Предстои комисията да направи анализ на действащото медийно законодателство, и по-специално в частта за финансирането на БНР и БНТ.

Комисията бе създадена по предложение на БСП. Тя е десетчленна и ще работи два месеца. Неин зам.-председател е Александър Симов от „БСП за България“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar