Провеждане на публичен тест от експерти, предимно международни, за сигурността на машините за гласуване. Около това се обединиха парламентарно представените партии в днешното заседание на временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със сигурността на машинното гласуване. В него бе изслушан ютюбърът Станислав Цанов, бивш водещ в партийната телевизия на „Атака“.

Съдържанието на разговора, както чрез поведението на госта и придружилия го бивш служител в Националната служба по охрана и настоящ университетски преподавател Николай Макров, така и чрез представителите на повечето политически сили, бе насочено срещу сигурността на машинното гласуване, легитимността на настоящата власт и по-конкретно „Продължаваме промяната – Демократична България“. Без да бъдат представяни проверени факти и доказателства.

Поводът за изслушването бе разпространено на 9 септември от Цанов видео в неговия ютюб канал, в което той съобщава, че е имал намерение да провери могат ли да бъдат манипулирани машините за гласуване. Той твърди, че след като е обсъждал идеята си в чат с друг мъж, е бил привикан от вече покойния Алексей Петров, който го е заплашил. Цанов публикува и аудиозапис от срещата с Петров, чиято автентичност не е ясна. В записа се чуват следните реплики от Петров, които днес бяха презентирани на депутатите:

  • „Правиш едни чатове, имаме и видеоматериал, разбира се, в който си говорите с един младеж за машините за гласуване“. След това в записа се чува изключително ясно гласът на Цанов, който казва „Говорите за моята идея да проверя дали подлежат машините на хакване“.
  • .“Исках да те видя и приятелски да ти кажа да преосмислиш поведението си или начина си на комуникиране и може да ти се наложи да носиш отговорност. Разбираш ли?“;
  • „А сега още по-лошо, загатваш в чата, че може да се управлява държавата“;
  • „След като Кюлев го срещна товарния влак не е необходимо да…“;
  • „Имам чувството, че малко хвърчите във въздуха“; „Виж тези хора около теб да се приземят, щото иначе ще ги приземим, направо ти го казвам директно“;
  • „Може да питаш Кюлев какво се е случило с хората около него и той ще ти разкаже“;
  • „Ако засегнеш интереса на организацията или хора, свързани с мен, ще носиш отговорност. В какво се състои няма да я квалифицираме“; „Решил съм да постъпя коректно, бях навиван в друга посока от моите колеги, за това някой ден може да ме почерпиш“.

Разговорът не е изцяло логически свързан и не се разбира кога Петров говори по темата с евентуалното разследване на машините и кога за хакер с псевдоним „Емил Кюлев“, който твърди, че е източил лични данни на клиенти на управляваната от Петров застрахователна компания „ЛевИнс“ и на когото Цанов посвещава предаване. Ютюбърът е показвал и записи на други разговори с Петров, в които той го призовава да не дава публичност на хакера.

От обясненията на Цанов става известно, че записът, заради който е в комисията, е направен в периода юли-август 2022 г. Днес той съобщи, че срещата му с Петров е била в централата на „ЛевИнс“. Както в предаването си, така и днес, ютюбърът каза, че не е разбирал посланията на Петров докато не е разбрал ролята на бившата барета като посредник за комуникацията между лидерите на „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, предхождаща съставянето на правителството.

След срещата той се е отказал от идеята за проверката на машините, споделил за нея на малко хора, сред които придружилия го днес Николай Марков, а по негов съвет не дал информация и на властите. Обясни това с влиянието, което Алексей Петров имал.

По думите на Марков животът на Цанов бил опазен, в т.ч. чрез неофициални контакти с институции, сред които прокуратурата, както и чрез противозаконни действия, без да дава подробности. Добави, че двамата разполагат с още информация, която обаче няма да споделят, тъй като нямат доверие на партиите. Самият Марков е чест гост на опозиционни на настоящата власт телевизионни и онлайн формати.

„Никой няма да прави шоу“…или не точно

Временната комисия, която заседава днес, е сред тези, които все още нямат избран председател, а заседанието бе водено от Георги Свиленски от БСП. Във видеото в предаването си, в което е включен откъса с Алексей Петров, Цанов припомня думи на Свиленски от парламентарната трибуна, че Кирил Петков е предложил на БСП да им даде кодовете от машините за гласуване. Друга част от него е загатване каква е причината на изборите на 2 октомври 2022 г. „Има такъв народ“ да са били през целия ден над бариерата за влизане в парламента от 4%, а накрая останали под нея, което било безпрецедентно.

Още в началото на заседанието Явор Божанков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ постави под съмнение смисъла от изслушване на ютюбър в период на предизборна кампания в извънредно заседание на комисията. Ръководещият Свиленски го увери, че никой няма да прави фарс или шоу. Реалността обаче беше различна.

Цанов започна първоначалното си изявление с това, че не е искал да присъства на заседанието, но е бил задължен от Конституцията. Добави, че планирал да гостува в комисията АЛДЕ на Европейския парламент, която проявила интерес. Считал това, което прави за независима журналистика, тъй като се издържал само от потребители чрез платформата Patreon. Още от началото започна периодично поставяне на тезите си от предаването, често без никаква връзка с фокуса на комисията. Една от тях беше да акцентира върху това как комуникацията му във „Фейбук“, „Инстаграм“ и „Вайбър“ е била следена от Алексей Петров, като впоследствие обвърза това с ролята си на „контра на определена власт“. Бил следен от „лица, които стоят зад днешното управление“, явно имайки предвид Петров, макар да говори за периода юли-август 2022 г., в който управляват кабинета „Петков“ и след това служебно правителство. Определи предполагаемите проблеми с машинното гласуване като вторичен въпрос.

Още при задаването на първия по правилник въпрос от Явор Божанков, а именно подаден ли е сигнал в прокуратурата, започна координирано нападателно отношение към него, както от Цанов и Марков, така и от представителите на всички останали парламентарни групи. Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ бе близо до физически сблъсък с Божанков, след като стана и отиде да му изключи микрофона, а Йордан Цонев му се развика.

Николай Марков се включи, като обясни, че Цанов е имал намерение да направи стрес тестове на машините. Добави, че допуска пробив в системата за сигурност в отдел технически операции. С прокуратурата били проведени разговори, без да се подават документи, а разговорите не довели до извод, че животът на Цанов ще бъде опазен, заради „сложна връзка между политически субекти и организации с престъпен характер“. Направили нужното, донякъде противозаконно, за да съхранят живота му. Започнало масово подслушване на телефонни разговори. Били подложени на друг тип репресии. Съхраняването на живота станало чрез неофициална намеса на държавни институции, но не по закон, а чрез познанства. Цанов щял да бъде убит, защото искал да покаже, че машините не са устойчиви и достатъчно сигурни в избирателния процес.

Цанов, който заговори отново за сигурността на личната си комуникация, изпусна реплика, в която прозвуча неприязънта му към Божанков:

„Ако някой има информация за всички сайтове, в които сте влизал, някои от тях може би са интересни.“

Божидар Божанов отвърна, че е приета европейска резолюция срещу шпионски софтуер на телефоните и призова да не си проличават политически пристрастия или антипатии. Според Свиленски индикации за такива нямало.

Попитан от Александър Ненков от ГЕРБ какво го е навело до мисълта да прави такъв експериметн, Цанов каза, че подозирал, че машините можели да бъдат ползвани за промяна на резултатите, а Алексей Петров не правел никога нещо без причина и неговото желание било да има правителство. За конкретна връзка между двете неща не стана известно.

След ново изказване от Явор Божанков, който заяви, че няма експертиза дали разговорът е автентичен, дали е монтиран, както и че случаят е от частно-правен или наказателно-правен характер, а целта на комисията е друга, последва ново нападателно изказване от Марков:

„Впечатляваща е хиперактивността на Божанков. Вашите витиевати изречения за „ЛевИнс“ са фантасмагории. Да не се окаже, че разполагаме с повече, отколкото си мислите. Алексей Петров не ви е баща, за да го браните. Говоря с хора, не със сгради. Не искам да влизаме в подробности. Представителят на ГЕРБ зададе много хубави въпроси. Искаме с ваша помощ да докажем, че машинният вот може да се компрометира. Ако не стане, ще стане по друг начин“.

Божанков констатира, че се правят внушения и се преследва друга цел, а ако е водена кореспонденция и държавни институции са затаили информация е притеснително.

Тук атака дойде и от Ненков от ГЕРБ, който каза на Божанков, че правел цирк и му се обаждали от посолство.

Цанов опита да се оправдае, казвайки, че е информирал ГДБОП през 2022 г. за дейността на хакера Емил Кюлев и нямало никаква реакция. Сега някой трябвало да прояви интерес към записа му, а от СДВР му се обадли едва след като вътрешният министър Калин Стоянов бил попитан в парламентарна комисия за случая

Ютюбърът увери, че няма пристрастия и е правил разработки как се манипулира и хартиеният вот. Проекта за тестване на машините размразил преди няколко седмици. Повтори, че от това изслушване нищо нямало да излезе, защото от тези комисии следвал единствено предизборен пиар.

„Свързах се с няколко не точно хакери, а преподаватели от САЩ, и им зададох въпрос дали са готови да проверят сигурността на машините пред парламента“, каза Цанов, като предложи хонорарите да бъдат платени от субсидиите на партиите. Предложи експериментът да е публичен и наживо.

От всички партии се съгласиха, а междувременно Тошко Йорданов поиска в личен разговор двамата гости да му кажат къде да търси проблемите в машинното гласуване. Двамата с Цанов цитираха изтекли реплики от заседанието на „Продължаваме промяната“, като тезата им бе, че имало самопризнания за манипулиране на вота. Йорданов обаче каза, че когато „Има такъв народ“ спечели изборите през 2021 г. те не били манипулирани. Като цяло мърдането на резултатите било с „2-3%, не повече“.

Николай Марков стигна още по-далеч – в България бил извършен държавен преврат и поставя под съмнение легитимността на настоящото управление.

„Искаме одити на машините от 2017 г. Съгласни сме, че трябва да бъдат тествани повече. Имате ли нещо извън хипотези и предположения, че машините могат да бъдат манипулирани“, попита Божидар Божанов гостите.

Марков отговори положително, но нямал доверие, за да разкаже. Също така нямал съмнение, че се влияе на машините, като направил извода вследствие на експеримент. Цанов пък добави, че в разговора с Петров той му казал, че държи „политици в джоба“. Щял да каже кои след изборите.

След нова доза размяна на „любезности“ между представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ и останалите, Божанков нарече случващото се „политическа акция“.

Конструктивизъм все пак имаше в уговорката да бъде извършен споменатият тест на машините. До повече конкретика не се стигна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar