Израел обвини бивш министър на енергетиката и инфраструктурата, че е шпионирал за Иран, след като вече не е бил на поста и е живеел в друга страна. Това съобщи вътрешната сигурност на страната „Шин Бет“, цитирана от „Ройтерс“. Той е бил задържан на 6 май при опит да влезе в Екваториална Гвинея (такъв му е отказан заради предишни престъпления), екстрадиран е в Израел и е вкаран в ареста, а обвиненията са му повдигнати в петък.

В съобщението се казва, че Гонен Сегев, който бе енергиен министър през 1995-1996 г., е живеел в Нигерия и „е бил вербуван от иранското разузнаване и е служил като агент“. Следствието е установило, че той е влязъл в контакт със служители на иранското посолство в африканската държава през 2012 г., като е знаел, че те са разузнавачи, и два пъти е посещавал Ислямската република, за да се срещна с ръководителите си в спецслужбите.

Такива контакти е имало и в други държави в апартаменти и хотели, използвани за нелегална иранска дейност.

Обвинението срещу Сегев е, че е получил от ирански агенти система за криптирани комуникации и е предоставял на Техеран „информация, свързана с енергийния сектор, обекти на сигурността в Израел и имената на официални лица в израелските политически институции и агенции за сигурност“.

Освен това, за да изпълнява възложените му задачи, 62-годишният Сегев е поддържал връзки с израелци от институции, свързани с външните работи и сигурността. Той е свързвал свои сънародници от сектора за сигурност с агенти на иранското разузнаване, които е представял като обикновени предприемачи.

Адвокатите на Сегев засега отказват коментар пред „Ройтерс“. По искане на „Шин Бет“ и полицията е наложена съдебна възбрана върху разпространяване на повече подробности. Защитниците му Ели Зохар и Моше Мазор казват за израелската преса само, че работата им се затруднява и от малкото данни от съобщението, но и че от документите и фактите на обвиненията се очертавала „съвсем различна картина“.

Клиентът им е изправен пред обвинения за подпомагане на врага по време на война, шпионаж срещу Държавата Израел и предоставяне разузнавателна информация на противника, уточнява в. „Джерузалем пост“.

Бившият лекар бе осъден през 2004 г. в Израел за опит да внесе от Холандия в страната 32 000 таблетки екстази (MDMA) и след като излежа две години от 5-годишната присъда, отпътува през 2007 г. Роден в Израел през 1956 г., той служи през 70-те години като военен пилот и достига чин капитан. След военната служба следва медицина в университета „Бен Гурион“ в Негев.

През 1992 г. Сегев е избран за депутат от вече несъществуващата националистическа опозиционна партия „Цомет“. През 1994 г. е привлечен като министър в правителството на Ицхак Рабин.

След присъдата за наркотрафик му е забранено да практикува като лекар. През 2016 г. той поиска от здравния министър Яаков Лицман да му възстанови правата, за да се върне в Израел и отново да работи по професията си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar