Върховният съд на Израел постанови в сряда, че премиерът Бенямин Нетаняху трябва да уволни ключов съюзник от новия кабинет на страната, излагайки израелския лидер на потенциална коалиционна криза и задълбочавайки разрива относно властта на съдилищата в еврейската страна, предава Associated Press.

10 от 11 съдии във Върховния съд установиха, че Арие Дери, влиятелният ръководител на ултраортодоксалната партия „Шас“, който е служил многократно в предишните правителства на Нетаняху, не може д заема поста на министър, след като беше осъден условно миналата година за данъчни престъпления като част от споразумение за признаване на вината. Дери обеща да не напуска и след решението се срещна с Нетаняху.

„Повечето от съдиите в панела решиха, че това назначение страда от изключителна неразумност и следователно министър-председателят трябва да отстрани Дери от поста му“, се казва в изявление на съда.

Съдебното решение идва, когато Израел е разтърсен от спорове за радикални промени в правната система на страната. Едно такова разглеждано предложение е премахването на проверката за „разумност“ на съда при преразглеждане на правителствени решения.

Критиците казват, че различните въпросни промени ще дадат твърде много власт в ръцете на правителството и ще отслабят Върховния съд. Поддръжниците казват, че ще коригират дисбаланса на силите между изпълнителната и съдебната власт.

Сега Нетаняху ще трябва да реши дали ще се съобрази със съдебното решение и да уволни своя ключов съюзник Дери или ще нажежи спора със съдебната система и ще се противопостави на съда. Говорител на Нетаняху не коментира веднага какви са намеренията на премиера.

Но лидерите на партиите в управляващата коалиция заклеймиха решението като шамар на избирателите след изборите на 1 ноември. В изявление те обещаха да действат „по всеки законен начин, който ни е достъпен, и незабавно да коригираме несправедливостта и тежките щети, причинени на демократичния избор и суверенитета на хората“.

Не е ясно дали предложените правни промени, включително план, който позволява на законодателите да отменят решенията на Върховния съд, могат да бъдат приложени със задна дата към случая на Дери.

Критиците казаха, че подобен ход би променил правилата, недопускащи назначаването на осъден министър, и би насърчил корупцията сред политиците.

В ход, който се смяташе за решаващ за създаването на управляващата коалиция, израелските депутати промениха миналия месец закон, който забраняваше на осъден на пробация да бъде министър в кабинета. Това разчисти пътя на Дери да се присъедини към правителството, но предизвика оспорването във Върховния съд.

В момента Дери ще заема за половин мандат поста на министър на здравеопазването и вътрешните работи. Той трябваше да стане министър на финансите през втората половина на мандата, а освен това е и вицепремиер.

Проучванията на общественото мнение показват, че повечето израелци са против Дери да заема поста министър в правителството.

Опозиционният лидер Яир Лапид каза, че ако Дери не бъде уволнен, „Израел ще навлезе в безпрецедентна конституционна криза и вече няма да бъде демокрация и няма да бъде държава, която спазва закона“.

Дери беше осъден на три години затвор за подкуп, измама и злоупотреба с доверие през 2000 г. по време на мандата си като вътрешен министър през 90-те години. Той излежа 22 месеца в затвора, но направи политическо завръщане и оглави отново партията „Шас“ през 2013 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar