Руският опозиционен лидер Алексей Навални съобщи, че официално е бил изпратен в карцера след усилията му да създаде профсъюз в затвора, съобщава „Франс прес“.

Критикът на Кремъл излежава присъда от девет години лишаване от свобода в наказателна колония със строг режим близо до руския град Владимир по обвинения в злоупотреба, които според него и съмишлениците му са политически мотивирани.

„Поздрави от карцера“, написа той в Туитър, посочвайки, че е бил изпратен в изолатора за това, че е нарушил дрескода и е разкопчал горното копче на затворническата си дреха.

Той информира, че ще остане в изолация три дни, но уточнява, че затворническите власти са предупредили, че карцерът може да „се превърне в мое постоянно местожителство“, ако „не преразгледам поведението си“. Навални описва килията си като малък „бетонен развъдник“, в който е „много горещо и почти няма въздух“.

„В килията ми има само една чаша и една книга. По време на хранене получавам само лъжица и чиния“, обясни опозиционерът и допълни: „Железният дюшек се спуска отвън с помощта на лост вечер и се прибира рано сутринта, когато ти вземат матрака и възглавницата“.

„Без посещения, без писма, без пратки. Това е единственото място в затвора, където дори пушенето е забранено“, посочва още той.

Миналата седмица Навални обяви, че е създал едноличен профсъюз в наказателната колония, където работи като шивач. Въпреки че профсъюзът постигна първа победа – столчетата, използвани от затворниците, работещи на шевни машини, бяха заменени със седалки – Навални заяви, че е получил предупреждения от администрацията на затвора.

Навални, който беше осъден условно на два пъти и беше обвинен за многократни нарушения на условията за изтърпяване на присъда по делото „Ив Роше“. През 2020 г. Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент по време на предизборно пътуване в Сибир, според анализ, извършен от множество европейски медицински институции. След месеци на лечение в Германия, той беше арестуван за нарушения на условно освобождаване, когато се завърна в Русия в началото на 2021 г.

На 24 май 2022 г. Московският градски съд потвърди присъдата на Лефортовския съд на Москва срещу Навални по ново дело за неуважение към съда и измама. Той беше осъден на девет години колония със строг режим, признат за виновен за измама при набиране на средства за предизборна кампания и обида на съдия. Съдът също го осъди на една година и осем месеца ограничение на свободата след освобождаването му от колонията и глоба от 1,2 милиона рубли (39 600 лв).

След нахлуването в Украйна Кремъл ускори продължилата си десетилетия кампания за потушаване и заглушаване на вътрешната опозиция на Русия. Навални се обяви срещу войната, атакувайки Путин по време на явяване в съда и нарече инвазията „глупава“ и „изградена върху лъжи“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
prepaidgiftbalance
prepaidgiftbalance
17 август 2022 10:17
Гост

I appreciate the information and advice you have shared.
https://www.prepaidgiftbalance.ltd/