Бизнесменът Венцеслав Василев е осъден окончателно на 13 г. и 4 месеца. Остави без майка 2 малолетни деца. Прогнозите за живота му са неблагоприятни

На 18 август 2017 г. около 13,50 ч обичайно няколко столичани обядват на 7 маси в заведение „Колектив“ в кв. „Лагера“. Сред клиентите е и 42-годишната Елена Василева, която от няколко месеца е в лоши отношения с мъжа си. Тя разговаря със своята приятелка Милена. Близо час след спокойния обяд Елена ще се строполи между дървените маси, покосена от 5 куршума пред клиентите в заведението. През това време тя ще набира тел. 112, за да потърси защита от мъжа си, който от дни я преследва.

65-годишният Венцеслав Василев, от когото Елена има 2 деца, бе осъден окончателно от Върховния касационен съд (ВКС) на 13 г. и 4 месеца затвор на 19 октомври т.г. Присъдата мъжът изтърпява в Софийския затвор. Осъден е и да плати общо

500 хил. лв.

кръвнина на

двете си

малолетни

дъщери, които

е лишил от

майчина грижа

и ласка.

Наказанието на убиеца е намалено с 1/3. Петчленен състав на Софийския градски съд, оглавяван от съдия Евелина Папазян, му даде 20 г. затвор за кървавия разстрел и 2 г., задето носел пистолет с изтекло разрешително от 2006 г. Василев се разкая и призна фактите в обвинителния акт на прокуратурата. С този ход той намали наказанието си на 13 г. и 4 месеца затвор.

Лекари откриват рак на простатата на Василев през февруари 2017 г. Прогнозите за живота му са неблагоприятни. През последните месеци той не е лекуван.

65-годишният мъж е бизнесмен, занимава се с търговия на хранителни добавки. За първи път му е издадено разрешително да съхранява 3 оръжия през 1998 г. от районното управление в Елин Пелин като отговорник на фирма „Роял Фуудс“.

Запознават се с Елена през есента на 2004 г. в кабинета му, когато тя се явява да кандидатства за работа. Женят се през 2009 г. Преди това той разтрогва брака си с първата си жена.

3 ч преди Елена да бъде убита от бащата на децата си, тя отива в Софийската районна прокуратура да пусне жалба за тормоз срещу него. В нея пише, че изпитва страх за живота си, тъй като предишния ден била преследвана от Венцеслав. Подчертава, че мъжът ѝ има пистолет.

Същото упражнение с жалбите се повтаря 3 пъти преди кървавия 18 август. Децата Елена отглежда с майка си Стефка Тунева.

Преди да убие жена си, Венцеслав прави неуспешен опит да поговори с нея. Паркира ситроена си на ъгъла на улиците „Мъглен“ и „Смолянска“, слиза и отива до масата на Елена и Милена. Застава прав до пейката, пита съпругата си дали може да си кажат няколко думи за децата. Елена отказва и го предупреждава, че ще се обади на спешния телефон. Срещу него има издадена заповед от Софийския районен съд да не припарва до нея на по-малко от 100 м. В заповедта се казва, че ако мъжът наруши разпореждането на съда, полицаите са длъжни веднага да го задържат и да го предадат на прокуратурата. Бизнесменът се маха.

Връща се на масата на двете жени в 14,55 ч. Този път спира колата си пред заведението.

На колан под тениската, с която е облечен, носи пистолет „Зиг Зауер“. Когато се приближава до жена си, Елена казва, че ще се обади на тел. 112, като взема мобилния си телефон и започва да набира. На висок глас Венцеслав крещи, че тя му е съсипала живота.

Повдига

тениската си и с

дясната ръка

изкарва

оръжието

Насочва го към съпругата си и от близко разстояние натиска спусъка 5 пъти.

Приятелката Милена заснема с телефона си част от случилото се.

Веднага след изстрелите Венцеслав казва пред всички, че отива да се предаде в полицията.

Около 15 ч влиза в сградата на 6-о РУ, оставяйки оръжието на земята. Арестуват го.

За страданията на Елена приживе и бездействието на полиция и прокуратура в съда разказа адвокатът на близките ѝ Григор Вълков. „Казвал пред майка ѝ: „Няма да ти дам развод и ще те разстрелям, ще оставя децата без майка“, посочи Вълков. През 2016 г. Венцеслав нарязал 4-те гуми на джипа на Елена „Мерцедес ML“, дни по-късно запушил и ауспуха на колата, твърди Вълков.

Венцеслав съжали за убийството пред Софийския градски съд. „За 12 г. тя е работила 2 пъти. Аз я издържах! Изпълнявал съм всички желания и прищевки, съжалявам… Съжалявам за унищоженото семейство, смятам, че

проявих нелепа

човешка гордост

Изпаднах в шок, чувайки думите ѝ: „Ти нямаш деца!“, каза той.

После се засегна, като чу, че двамата били непоправимо разделени: „Всеки уикенд пътувах от Ямбол до София да съм с децата и с Елена да правим секс“, заяви той.

И продължи: „На първите ни срещи идваше с палтото на майка си. Не знаеше къде е Калотина и терминал 2. Не знаеше какво е Нова година във Ватикана“, каза Василев.

ВКС не отрича това. „Той е бил подчертано грижовен към Елена Василева, осигурявайки я материално със заплатата си, прехвърлил ѝ свое търговско предприятие, отчуждил е собствени имоти за нейното обезпечаване и това на дъщерите им“, пишат в решението си съдиите Бисер Троянов, Галина Тонева и Петя Шишкова. Те го оправдават по обвинението, че убийството е извършено със „средство, опасно за живота на много хора“. Променят и режима за изтърпяване на наказанието му от строг на общ.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar