Федералният Върховен съд на Германия издаде заповед за арест на тунизиец, заподозрян че е „мозъкът“ зад нападението срещу берлинския коледен базар през декември 2016 г., при което бяха убити 12 души, съобщи мюнхенският всекидневник „Зюддойче цайтунг“, цитиран от Ройтерс.

Германските следователи искат арест за 32-годишния мъж, идентифициран само като Мехер Д., който е заподозрян за член на екстремистката групировка „Ислямска държава“ и за съучастник в убийството. От съда засега няма коментар по въпроса, предаде БТА.

Ройтерс припомня подробности за кървавата атака, при която Анис Амри – тунизиец, свързан с екстремистки ислямистки кръгове, похити камион и връхлетя с него върху оживения базар в германската столица. Той бе застрелян от полицията в Италия няколко дни по-късно.

Според служители по сигурността Мехер Д. е напуснал Тунис през 2015 г., за да се присъедини към ИД в Либия и е влязъл във връзка с Амри през есента на 2016 г. чрез чат в мобилното приложение Уотсап.

В документ на федералната полиция, цитиран от вестника, заподозреният е изиграл значителна роля в мотивирането на Амри да извърши атентата – най-смъртоносния в Германия от десетки години.

Не е ясно къде се подвизава Мехер сега. Служителите по сигурността смятат, че той все още е в Либия. Германските следователи са в контакт по случая с властите в Тунис, които от известно време издирват заподозрения. Американски и германски разузнавателни служби помагат на разследването, пише „Зюддойче цайтунг“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar