Извънредният труд в МВР трябва да бъде сведен до минимум, а за заплащането на нощния може да има увеличение най-рано при обсъждането на следващия бюджет за ведомството. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който бе в комисията по обществен ред и вътрешна сигурност в парламента.

На редовното изслушване депутати го питаха за протестите на полицаи, пожарникари и служители на затворите в деня на 140-тата годишнина от създаването на МВР.

Протестът пред Министерския съвет бе с основно искане за увеличение на основното заплащане на нощния труд, тъй като в момента той е оценен на 25 стотинки на час.

Министър Маринов обаче обясни, че има разминаване в тълкуването на закона кое е нощен труд. Той даде пример с полицай, който е започнал работа, но тя няма как да бъде прекъсната и трябва да продължи и след 17:30 ч. и дали това е извънреден труд в случай, че става въпрос за ненормиран работен ден. По думите на Маринов, при достигането на максимално позволения извънреден труд, полицаите имат право да откажат да работят. Ако решат да полагат извънреден труд, подписват изрична декларация.

На протестите на 5 юли полицейски синдикати поканиха депутатите да изкарат едно нощно дежурство с тях, а днес в парламентарната комисия някои от депутатите казаха, че са готови да се отзоват на поканата.

Сред въпросите на депутатите към ръководството на МВР бяха и тези за разкритата преди дни нелегална фабрика за цигари край село Труд и от известни марки, както и вчерашна акция наполицията в Самоков, при която шофьор на микробус не се е подчинил на полицейско разпореждане. Това е наложило да се стреля с гумени патрони, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar