Зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов е получил покана за приятелство във Фейсбук от затворника Владимир Пелов, който духна през април от Централния софийски затвор.

Куриозът бе разказан от самият Проданов пред Канал 3. По-късно обаче станало ясно, че профилът, изпратил поканата, е фалшив.

„Бях изненадан от постъпката на затворника Пелов. Любопитното е, че точно в деня, в който излезе това писмо, получих от Фейсбук предложение да стана приятел с Пелов – с онази му характерна снимка. По-късно се консултирах с експерти и разбрах, че във Фейсбук има много фалшиви негови профили“, разказа Проданов във връзка с писмото Пелов, в което той твърди, че е несправедливо осъден.

„Определено писмото бе неочаквано. Трябва да разберем, че пред нас не стои обикновен престъпник. Пред нас стои един решителен човек и това се вижда от факта, че иска да занимава цялата общественост със себе си“, допълни зам.-министърът.

„Предстоят конкретни наказания на нашите служители. Дисциплинарните производства нямаха за цел да установят как е влязло оръжието в затвора. С това се занимава конкретен отдел на полицията. Дисциплинарните производства разглеждат работата на служителите на затвора. Те са общо 14 производства“, каза още Проданов.

Той обясни, че предстои реорганизация в затворите, благодарение на което се очаква да се увеличи съставът на служителите с няколко десетки, което е важно с оглед на кадровата криза. Относно материалната база и техниката той обясни, че ще бъде много трудно тя да се подобри. „Проведени са разговори и има предложения. Но става въпрос за финанси. Единственият начин да се намерят тези пари, трябва да се премине към преструктуриране на разходите, което не е лесно. Може би ще трябва да се откажем от някои ремонти, които бяха планирани“, обяви Николай Проданов.
Той обясни, че предстои реорганизация в затворите, благодарение на което се очаква да се увеличи състава на служителите с няколко десетки, което е важно с оглед на кадровата криза. Относно материалната база и техниката той обясни, че ще бъде много трудно тя да се подобри. „Проведени са разговори и има предложения. Но става въпрос за финанси. Единственият начин да се намерят тези пари, трябва да се премине към преструктуриране на разходите, което не е лесно. Може би ще трябва да се откажем от някои ремонти, които бяха планирани“, обяви Николай Проданов.

Относно посещението на главния прокурор на САЩ Джеф Сешън Николай Проданов обяви, че основна тема на разговорите с него са били Договора за екстрадиция между двете държави. Той самият обаче не е присъствал на срещите, заради което не пожела да влиза в детайли по темата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar