Бившият председател на парламента и депутат от „Има такъв народ“, остава в Народното събрание, но не като депутат. Тя се връща на поста си директор на на дирекция „Законодателна дейност и право на Европейския съюз“ от 4 ноември, каза за „Дневник“ представител на пресслужбата на парламента.

Причината е, че след изборите на 2 октомври „Има такъв народ“, от която Митева отново беше кандидат-депутат, не премина прага от 4% от гласовете на избирателите и партията няма да е част от новия парламент.

„Капитал“ обяснява, че Ива Митева се връща към ролята си, на която ще консултира народните представители за качеството на законодателството им.

Според параграф 7 от преходните и заключителни разпоредби на закона за държавния служител, ако той бъде избран за депутат, има право да се върне на предишната си длъжност след прекратяване на пълномощията му. В изборния кодекс е посочено, че кандидатите, които са на публична длъжност, задължително трябва да използват платен или неплатен годишен отпуск за времето от регистрацията за изборите до обявяването на резултатите.

Ива Митева беше основният юрист на „Има такъв народ“. Тя беше председател на първите два кратки парламента – 45-ото и 46-ото Народно събрание, когато партията на Слави Трифонов беше съответно втора политическа сила (след ГЕРБ-СДС) и първа политическа сила в парламента.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar