„ДП“ може да означава всичко. Тук въпросът е защо изчезна публичен ресурс около 7 милиарда и какви са причините за това, а не някакви подробности с цел да се извлече някаква жълтина. Аз не мога да гадая кой е ДП“. Така отговори главният прокурор Иван Гешев пред Би Ти Ви на въпрос знае ли какво означават инициалите, попадащи в материали по делото за фалита на Корпоративна търговска банка.

На 20 октомври в интервю за „Капитал“ Гешев заяви, че това може да е съкращение на „държавно предприятие“. Днес отново повтори, че кредитите на Пеевски към банката са проверени и те са издължени. Традиционно при споменаването на санкционирания от глобалния закон „Магнитски“ депутат от ДПС, Гешев реагираше като размиваше темата, започвайки да изброява други имена.

По повод негови думи, че чрез КТБ Цветан Василев и още трима души формално са управлявали държавата, Гешев днес не успя да се сети кои останалите трима. Управлението, по думите му, било с нелегитимни механизми за нерегламентирано влияние върху политици, но паметта му не бе добра и когато бе попитан за имена на политиците.

„Разследвано е абсолютно всичко и това ще стане ясно за всеки един журналист, когато влезе и присъства на съдебното заседание, защото делото „КТБ“ е в съдебна фаза“, заяви Гешев, а след това поиска да се говори за сериозните неща, а не за неща, които приличали на клишета.

На редица въпроси по конкретни разследвания той избегна да отговори, защото не можел да наблюдава всички разследвания и проверки. Знаеше обаче, че над Георги Семерджиев, който след шофиране под въздействието на амфетамини, причини катастрофа, след която уби две млади жени, прокурорски чадър нямало. Оказа се запознат и настоятелен да се говори за престъпления по селата, защото не можело само три казуса да са важни.

По повод проверката за това какво е имало в чекмеджетата от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, той обяви, че делото е пред приключване, както и това за пране на 5 млн. евро, в което връзка би могъл да има отново Борисов. Засмя се на въпрос коя е Мата Хари, отвръщайки сериозно ли е питан това.

„Няма недосегаеми хора и хора, които не следва спрямо тях да се реализира наказателна отговорност, ако са налице съответните законови основания. Никой няма да бъде покровителстван, никой няма да бъде защитаван, а ще спазваме закона. Това е разделителната линия“, каза днес Гешев.

Още в началото на разговора той направи заявка, че няма да коментира политически теми, но попитан за срещите в парламента, които провежда (през тази седмица се срещна с ГЕРБ, ДПС и „Български възход), каза, че не харесва политическите сили, които няма да се срещнат с него. Отказ за среща вече дойде от „Демократична България“, а оставката му искат още „Продължаваме промяната“ и БСП. В течение на разговора той опита да се коригира – не харесвал никоя политическа партия и се чудел за коя да гласува. По повод оставката за пореден път заяви, че няма да я подаде.

„За мен беше чест“: Иван Гешев на финала на срещата с ДПС

През последната година пък вече имало диалог с президентството, за разлика от такъв с политическите партии. За влизането на прокуратурата в президентството и това има ли осъдени две години и половина по-късно, Гешев заяви, че прокуратурата се ръководи от закона, а съдът постановява определени присъди

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar