Съжалявам за това, което направих. Аз съм любящ и грижовен човек, заяви 49-годишната Амбър Маклафлин във вторник, минути преди да бъде инжектирана смъртоносно. Тя стана първата екзекутирана в историята на САЩ транссексуална жена.

Американката беше осъдена за убийството на бившата си приятелка Бевърли Гюнтер през 2006 г. Съдбата ѝ бе решена окончателно по-рано през седмицата, когато губернаторът на щата Мисури Майк Парсън

отхвърли молбата ѝ за помилване

Адвокатите ѝ обявиха, че е имала травматично детство и проблеми с психичното здраве, за които журито обаче никога не е чуло в процеса срещу нея.

Маклафлин говорила тихо с духовен съветник до себе си, докато била инжектирана с фаталната доза фенобарбитал. Тя въздъхнала тежко няколко пъти, след което затворила очи за последен път.

„Маклафлин е жесток престъпник. Семейството и близките на г-жа Гюнтер заслужават мир. Щатът Мисури ще изпълни присъдата на Маклафлин съгласно разпореждането на съда и ще раздаде справедливост“, заяви във вторник губернаторът Майк Парсън.

Според полицейските доклад Маклафлин имала връзка с Бевърли Гюнтер, преди да се промени и от Скот да стане Амбър. След като спрели да излизат, той често се появявал около офиса, където работела 45-годишната Гюнтер, и дори понякога се криел в сградата. Заради преследването Маклафлин получил ограничителна заповед, а полицаи от време на време изпращали до колата след работа бившата му приятелка.

Когато Гюнтер не се прибрала вкъщи през нощта на 20 ноември 2003 г., нейни съседи извикали полиция. Властите отишли в офис сградата и открили кървава следа и счупена дръжка на нож до автомобила ѝ. Ден по-късно след арест Маклафлин завел разследващите близо до река Мисисипи в Сейнт Луис и показал къде е изхвърлил тялото. Властите твърдят, че жертвата е била изнасилена и многократно намушкана с месарски нож.

През 2006 г. съдебно жури признало за виновен Маклафлин, но

не постигнало съгласие по присъдата

Тогава съдия го осъдил на смърт. Мисури и Индиана са двата американски щата, където магистрати имат право да постановяват смъртна присъда, когато съдебното жури не може да постигне единодушие. Съд през 2016 г. разпореди ново изслушване за произнасяне на присъдата, но състав на Федералния апелативен съд възстанови смъртното наказание през 2021 година.

Маклафлин започнал прехода си към жена в затвор в Потоси преди около три години, твърди Джесика Хиклин, също затворничка. Според нея осъденият на смърт рядко говорил с някого, преди да смени пола си. Джесика описва съкилийничката си като срамежлива и „определено уязвим човек“.

Петицията за отмяна на присъдата на Маклафлин включва доклади с диагнозата – джендър дисфория, състояние, което причинява мъка и други симптоми в резултат на несъответствие между половата идентичност на дадено лице и определения му пол при раждането.

„Смъртната присъда, която сега се разглежда, не идва от съвестта на общността, а от един съдия“, се казваше в молбата за помилване. Амбър Маклафлин твърдяла в петицията си, че приемен родител е търкал изпражнения в лицето ѝ, когато е била малко дете, а осиновителят ѝ използвал електрошоков пистолет срещу нея. Осъдената твърдяла още, че има тежка депресия, довела до множество опити за самоубийство както като дете, така и като възрастна.

Същевременно медии в САЩ разкриват, че

1558 души са били екзекутирани

от възстановяването на смъртното наказание в страната в средата на 70-те години.

С изключение на 17 от убитите, всички останали са мъже. Според западни издания няма известни предишни случаи на екзекуция на транссексуален затворник.

Бюрото по правосъдна статистика на САЩ е изчислило, че в страната има 3200 транссексуални затворници. Може би най-известният случай беше този на Челси Манинг, бивш анализатор на военното разузнаване, която излежа седем години във федерален затвор за разкриването на правителствени документи. През 2017 г. президентът Барак Обама смекчи присъдата ѝ. Армията се съгласи да плати за хормонално лечение на Манинг през 2015 година.

Единствената жена, екзекутирана някога в щата Мисури, е Бони Б. Хеди, умъртвена е на 18 декември 1953 г. за отвличане и убийство на шестгодишно момче. Хеди е екзекутирана в газова камера рамо до рамо с другия похитител, Карл Остин Хол.

Друг затворник от Мисури, Леонард Тейлър, трябва да бъде екзекутиран на 7 февруари за убийството на приятелката си и трите ѝ малки деца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar