Общо 1114 са хората с ефективни присъди в България, които са се укрили. Това сочат данни на МВР предоставени на NOVA. Обявените за издирване са над 24 000.

Някои от тях са избягали в чужбина, други – вероятно все още са в България. По следите им са МВР, Интерпол и Съдебна охрана.

Сред тях има масови убийци, като Росен Ангелов от Нови Искър, който разстреля шестима души. Разследващите го търсили осем години след като бил осъден за блудство с непълнолетна.

Първо не го намерили на адреса му в „Надежда“. Мъжът често сменял местата, където живеел и за това от МВР не могли да го открият.

Според законовата процедура, след произнасянето на присъдата, осъденият трябва да бъде задържан в тридневен срок от Съдебна охрана. Ако това не стане, на ход е МВР, след което издирването се прехвърля на Интерпол. Списъкът на издирваните убийци набъбва с всяка изминала година, признават от МВР.

Собственикът на транспортната фирма „Ентуртранс“ Ениз Ченгел, който е осъден на 10 г. затвор за катастрофата на автобус на магистрала „Тракия“ през 2011 г., отнела живота на 9 души, също е в неизвестност. Търсят го с червена бюлетина от Интерпол.

Той е осъждан в Румъния за нанасяне на средна телесна повреда преди да стане катастрофата на „Тракия“, но българските власти отказали да го предадат на румънското правосъдие. Съседите му в Бургас казват, че не са го виждали от година. Служителите му в баничарница в града, заявяват същото. Властите подозират, че се укрива в Турция, при роднини, въпреки че няма регистрация да е напускал България.

В Съдебна охрана работят 1338 служители. Не успяват да открият всеки пети осъден.

Сред тях е и Илиян Тодоров, който получи доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло“ в София. Докато властите го търсят той пуска две видеообръщения в социалните мрежи. Според родителите на едната от жертвите му, Тодоров се укрива в чужбина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar