Преди две години ръководството на Централния депозитар направило опит да свърже системата си с тази на ЕСГРАОН (Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението), но им била поискана сума, която депозитарят не можел да си позволи.

Това е и причината в институцията да няма информация за наследствените връзки между хората. Крайният резултат от това е, че днес справки за притежавани акции от масовата приватизация всеки може да прави само за себе си, но не и за починалите си родители, например. Това се разбра от думите на Васил Големански, изп. директор на ведомството в „Седмицата“ на Дарик радио.

Допълнително затруднение пред проверката за налични акции от близките на починалите е и това, че депозитарят не разполага с информация дали починалия не е остави завещание, което променя логиката на наследяване без него. Личните акции се проверяват в момента безплатно по електронен път, но с ПИК от НАП или с електронен подпис.

За книжата на починалите справки могат да се правят при представяне на удостоверение за наследници през някой от инвестиционните посредници. Таксите за проверка и прехвърляне са между 25 и 36 лв., припомня „Капитал“. Това може да означава, че самата процедура струва повече от стойността на акциите.

Ако има законодателно решение на свързването на двата регистъра, ще отнеме 1-2 месеца на нашите ИТ специалисти да направят нужното, каза Големански.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar