Заседанието на бургаския съд е насрочено за 9 ноември, дотогава адвокатите трябва да се снабдят с още писмени доказателства, които да бъдат изпратени в Кърклареле

Районният съд в Бургас даде отсрочка във вторник на 4-мата гранични полицаи, подсъдими в Турция за смъртта на турски рибар и отложи делото, на което те трябваше да дадат обяснения.

Заседанието е насрочено за 9 ноември, а дотогава защитата на бившите граничари Михаил Цонков и Николай Петков и действащите служители Живко Петков и Николай Костов трябва да се снабди с още писмени доказателства, които да бъдат изпратени в Тежкия наказателен съд в Кърклареле. Сред тях са документи от разследването, проведено в България през 2008-2009 г. и приключило с прекратяване поради липса на вина, както и заверен препис от решението на Съда за правата на човека в Страсбург. През 2014 г. той излезе със становище, че не са допуснати никакви нарушения при воденето на наказателното производство срещу граничаря Михаил Цонков у нас и така на практика оневини полицая.

„Необходимо е държавата да осигури защита на граничарите в Турция, това би могло да стане чрез консулството ни, което да упълномощи турски адвокат. Дипломатите ни в Турция трябва да следят процедурата отблизо, да се изясни има ли издадена заповед за издирване на българите, защото дори това не знаем в момента. Информирани сме само, че има заповед от турския съд за задържането им. Това прави опасно всяко едно излизане в чужбина на подсъсимите.

По линията на международни процедури и полицейско сътрудничество Турция може да реши да ги издирва не само в родината си, но и в Европа и в цял свят“, коментира пред 24 часа адвокат Станко Кралев, защитник на Николай Петков. И допълни: „Не зная защо до сега консулството ни не е реагирало. Турското консулство, например, е много по-активно, когато има задържани техни съграждани на наша територия. Установявам това всеки път, когато се ангажирам със защитата на някои от задържаните турски граждани. При случая с ритнатата камериерка от Ралф Сундбер, която представлявам, беше същото – шведското посолство непрекъснато се интересуваше.“

„Предстоят разговори в правосъдното и външното министерство. Разчитаме на съдействие оттам, защото те по реда на международното сътрудничество могат да осъществят контакти с аналогични служби в турските министерства. Нека държавата стори необходимо за оказване на съдействие по всички възможни канали“, коментира адвокат Росен Кожухаров, който представлява трима от подсъдимите. И той, и колегата му Кралев настояха да не се дава ход на делото на 16 октомври, за да може да се организира възможно най-добрата защита на четиримата.

Половин час преди делото пред Съдебната палата се проведе митинг в защита на граничарите, а след съдебното заседание те бяха посрещнати с аплодисменти като герои.

„Благодаря на всички за подкрепата, радвам се, че има толкова будни българи. С общи усилия ще постигнем това, което всички очакваме – делото да бъде прекратено. Ние всички сме си свършили работата, пазили сме нашата граница и тази на ЕС“, каза Михаил Цонков.

„След инцидента с бракониерите бяхме наградени от главния секретар на МВР. До преди 2 г. ние даже не знаехме, че в Турция се води дело срещу нас (то е заведено от роднини на убития Ялчин Ерджан – б.а.). Важен е изходът на делото заради спокойствието на нашите граничари. В момента сме в условията на специфична международна обстановка, непрекъснато на българските граничари се налага да решават предизвикателства. Когато знаят, че зад тях стои държавата, ще си вършат работата по-спокойно“, коментира Николай Костов.

„Държавата трябва да покаже своята закрила към българските граждани, както беше случаят в Либия. Това е престъпление, което касае защита на българската граница, тук не става дума за пренос на наркотици, например. Държавата изцяло трябва да поеме финансовата и професионалната обезпеченост в защита на нашите съграждани в Турция“, коментира омбудсманът Тодор Стамболиев, който също дойде на митинга.

Четиримата граничари вече получиха мощна подкрепа от кмета Димитър Николов и бургаски депутати, които се срещнаха с тях на 13 октомври. На срещата бе припомнено, че България и Турция имат подписан договор от 1976 г. за взаимно признаване на съдебните решения, според който една от двете държави няма право да води дело срещу някой, ако другата го оправдае или осъди. По-късно обаче стана ясно, че спогодбата не може да бъде прилагана когато става дума за разследване, водено от военната прокуратура, както бе в случая с Михаил Цонков.

„Има процес в Турция, който тече. При тези обстоятелства нашите усилия трябва да бъдат съобразени с максимална защита на интересите на българските граждани. Заедно с колегите ми до края на седмицата организираме още три срещи с експерти и представители на различни институции, за да получат нашите съграждани адекватна защита“, заяви бургаският депутат от ГЕРБ Диана Саватева, която инициира среща на граничарите в правосъдното министерство на 13 октомври.

Инцидентът с турските бракониери стана на 17 април, 2008 г. в български териториални води край Резово. След като бреговата охрана засича турски плавателен съд, на място е изпратен граничен полицейски катер. Последвала схватка на борда на турската гемия, тъй като тримата рибари на борда й били изключително агресивни и нападат нашите с метални прътове.Правят и опит да потопят българската лодка.

При сборичкването си с рибаря Ялчин автоматичното оръжие на Михаил Цонков се оплита в мрежите и произвежда изстрел. Ялчин е уцелен в гърба и издъхва на път за болницата. В схватката е ранен полицаят Николай Петков, за което по-късно бе осъден един от рибарите-бракониери.

Главният прокурор Сотир Цацаров: България не предава свои граждани

„Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, че застава зад гражданите си и зад полицаите, които са бранили българската граница. Тези хора са защитавали държавната граница и сега държавата им дължи защита“, каза главният прокурор по Нова телевизия минути преди делото в Бургас вчера.

Той уточни, че в никакъв случай не става дума за предаване на българските граждани на турската страна.

„Първо, такова искане няма. Второ, дори и да има, България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към тази разпоредба към Европейската конвенция за екстрадиция. Проблемът за тези граждани е, ако турската държава поиска тяхното издирване и те напуснат територията на страната ни“, обясни Цацаров.

Главният прокурор припомни хронологията на събитията от април 2008 г., като подчерта, че турските рибари са били изключително агресивни. Разследването на Военната окръжна прокуратура в Сливен определи като „изключително детайлно и подробно“, завършило с извода, че българските граничари са действали правомерно и са изпълнявали служебните си задължения.

„Наказателното производство спрямо тях е прекратено. Стартира наказателен процес в турски съд, като турската прокуратура е повдигнала обвинения за съучастие в убийство“, обобщи Цацаров.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar