Норвежки съд осъди на най-малко 21 години затвор крайнодесният екстремист Филип Мансхаус, който на 10 август 2019 г. откри огън в джамия близо до Осло, без да убие или рано тежко никого, преди с расистки подбуди да отнеме живота на доведената си сестра от азиатски произход, предаде АФП.

Мансхаус бе осъден на 21 години „форваринг“ (превантивно лишаване от свобода), като тази присъда може да бъде удължавана неограничено. Тъй като в Норвегия не съществува присъда „доживотен затвор“, присъдата „форваринг“ позволява осъден да бъде държан в затвора за по-дълго време от съдебната присъда, докато е смятан за обществено опасен, отбелязва АФП. Подобна присъда бе издадена и срещу масовия убиец Андерш Брайвик, за когото се очаква също да прекара остатъка от живота си зад решетките. Наблюдатели припомнят, че по време на нападението в джамията вътре е имало само трима вярващи, като един от тях – 65-годишен мъж – успява да обезвреди 22-годишния нападател.

Впоследствие полицията откри тялото на доведената му 17-годишна сестра от китайски произход в тяхното жилище, убита с четири куршума. Според прокуратурата и това престъпление е било с расистки подбуди.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar