60 дни затвор грози активистката за човешки права Аида Корович, която беше глобена с 850 евро от сръбски съд за това, че е хвърлила яйца по портрет на военния престъпник Ратко Младич, предаде АФП.

„Получих съобщение от адвоката си, в което се казва, че съдът ми е наредил да се явя в рамките на осем дни, за да излежа присъдата си“, заяви Корович, като добави, че никога не е крила факта, че няма намерение да плати глобата си, тъй като смята, че не е нарушила никакъв закон.

В началото на октомври тя беше глобена с 850 евро за това, че е хвърлила яйца по стенопис в Белград, изобразяващ бившия военен лидер на босненските сърби, който беше осъден на доживотен затвор от международните съдилища за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на конфликта в Босна (1992-1995 г.).

„Откакто започна тази история, не съм получила подкрепата на нито едно европейско посолство или международна организация. Това доказва, че дори Ратко Младич да е осъден от съда, всичко е фарс“, допълни тя.

Корович, която все още няма намерение да плаща, се надява да бъде представена на съдия, който да поиска отлагане на присъдата.

През март 2023 г. по данни на Младата инициатива за правата на човека в Сърбия (МИПЧ) в Белград е имало повече от 250 портрета или графити на Ратко Младич. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar