През последните три дни на март в Италия са дадени под съд 257-на нейни жители с коронавирус и поставени под строга карантина. Веднъж излекувани напълно, те могат да получат в съда до 5 години затвор за неспазване на правителствените разпоредби за борба с острата зараза, които включват също така глоба от 400 до 3000 евро. Нарушителите били изловени от полицията, да пътуват извън населеното място, където живеят, да се разхождат безцелно или да пазаруват в супермаркети, въпреки изричната заповед да си стоят вкъщи, след като са били поразени от „Sars-CoviD-19“.

От всичките 257 случая на безотговорно погазване на разпоредбите на правителството медиите на Апенините обявиха за „най-невероятен“ този на трийсетгодишна родилка от град Парма. Направеният й тест за коронавирус десетина дни преди нейния термин се оказал позитивен, но независимо от това тя решила да се прибере с влак при майка си баща си в град Бари и там да роди. Само че когато няколко дни по-късно била откарана в родилното, жената „забравила“ да каже, че е със „Sars-CovD-19“. Нещо, което гинеколозите, акушерките и медицинските сестри установили на другия ден при задължителното изследване на кръвта на майката и детенцето. Бърза справка пък в медицинския регистър на заразените в страната показал, че родилката със сигурност е дошла в Бари с коронавирус, но без да е заболявала от „Ковид-19“, като е знаела много добре за това. Както си му е редът, здравните власти веднага поставили под строга карантина персонала на цялото родилно и на практика то престанало да работи. Ами освен с жената при раждането, докторите, акушерките и медицинските сестри контактували след това и помежду си, и с други колеги…

На второ място в „класацията“ на безотговорните италианци е поставен случая със 76-годишен старец от първия център на заразата в Ломбардия – град Кодоньо. За радост дядката бил излекуван в местната болница от „Ковид-19“, но вместо да си стои 40 дни вкъщи след като бил изписан, той бил изловен от ченгетата да се черпи с авери в съседно село. Третото място пък е пак за току що излекуван от коронавирус и изписан от болница шейсетгодишен мъж от близко до Милано градче, който тръгнал да разхожда кучето си далеч от дома, при това без предпазна маска.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar