Пловдивски затворник осъди главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ да му плати обезщетение, защото зад решетките го наричали „симулант“ и „лигльо“, когато се оплаквал от здравословни проблеми. Искът му е за 6000 лв., но по решение на Пловдивския административен съд той ще получи само 150 лв., макар съставът да признава, че към него е проявено унизително отношение.

    Осъденият претендира за компенсации за времето от 19 август до 9 септември 2020 г. Той е с хронични заболявания и в това време нееднократно търсил медицинска помощ, но лекарката на затвора квалифицирала исканията му като лишени от основание.
    „Действията на лекаря в затвора Пловдив, като част от затворническата администрация, изразяващи се в определяне на осъдения като симулант посредством изказвания с подобно съдържание и независимо от това, дали оплакванията му са били реални, или не, по естеството си са действия, които биха могли да доведат до накърняване на човешкото достойнство на лишения от свобода“, гласят мотивите на магистратите, с които претенцията е уважена като основателна, макар и в минимален размер.

    Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar