Затваряне на законовата вратичка, която позволи в София да се построят твърде много високи сгради – това постигат промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, гласувани на второ четене в регионалната комисия в парламента.

Депутатите приеха нови ограничения за позволената височина. Зони за небостъргачи ще има, но броят и местоположението им няма да се определя от закона, а от новия устройствен план на столицата и от „Визия на София“, като се отчете общественото мнение. Очаква се промените да бъдат гласувани в пленарна зала в следващите седмици, заяви вносителят им Александър Ненков от групата на ГЕРБ.

Чл.27, ал.3 – така се нарича вратичката в Закона за устройството и застрояването на Столична община, дала възможност на проектанти и инвеститори да издигнат повечето от новите високи сгради в столицата. На второ гласуване в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление текстът на алинеята, свързана с покриване на калканите беше прецизиран, заяви Александър Ненков.

„Всичките високи сгради почти, които виждате в София, най-новите и най-високите, са именно, които са се възползвали от този член и този пропуск в закона. Поради тази причина ние възприехме някои по-крайни подходи, и даже между първо и второ гласуване нашите предложения са доста по-рестриктивни“, обясни той.

„Първо наложихме да има 75 м таван кота корниз на височината на тези сгради. Защото законът трудно би могъл да бъде съвършен и да обхване всяка една хипотеза. Следователно възприехме варианта, в който да има все пак таван. И колкото и каквито вратички да намирате в закона, защото инвеститорският интерес е огромен, особено на тези цени на имотите, да има таван“, заяви Ненков.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar