Живеещият в Киев руски журналист Аркадий Бабченко, за чието поръчково убийство бе съобщено във вторник вечерта, е жив.

Всичко около смъртта му е било инсценировка на спецслужбите на Украйна, за да бъде разкрит и заловен извършителят и поръчителят на нападението.

Бабченко се появи на пресконференция, предавана пряко по телевизията. Той благодари на спецслужбите, каза, че операцията е подготвяна два месеца, и се извини за шока, който е причинил на всички с „новината“.

Василий Грицак, ръководител на Службата за сигурност на Украйна, заяви на брифинга, че е арестуван украински гражданин, представен само като Г., който бил нает от руските спецслужби да организира убийството. „Буквално преди 3 часа го задържахме“, допълни той. За целта организаторът е получил поне 40 000 долара, твърдят украинците.

Грицак твърди още, че наетият за извършване на убийството е бивш участник във военните действия в Източна Украйна (в Киев наричат това антитерористична операция – бел.ред.).

„Службата ни своевременно получи информация за подготовката на покушение срещу живота на Аркадий Бабченко и че се търси кой да извърши убийството. Взехме решение за реализиране на оперативна комбинация, благодарение на която успяхме да съберем неопровержими доказателства за терористичната дейност на руските спецслужби на територията на Украйна“, добави той.

„Доколкото знам, операцията е била в ход от два месеца. Не знам колко мога да разкрия сега, но ме осведомиха как стоят нещата преди месец. Казаха ми, че срещу мен има поръчка за убийство, парите вече са предадени – доколкото ми е известно, 40 000 долара. Предложиха ми да участвам в тази спецоперация. Тук няма варианти – или работим, или така или иначе работим. Съгласих се“, разказа журналистът.

Украинските органи на реда провеждат следствени действия със задържания организатор. На местата, където е живеел или временно е пребивавал, се извършват обиски.

Според Грицак целта на руските спецслужби била да убиват граждани на Русия, напуснали страната поради политическите си възгледи. „Става дума за журналисти, общественици, публицисти, които открито критикуват руската власт“, допълни той.
Наричайки това „циничен план“, Грицак посочи още, че вербуваният от руснаците украинец предложил на свой познат от украинските антитерористични части 30 000 долара, а 10 000 долара задържал за себе си като посредник.

Украинският президент Петро Порошенко съобщи в профила си в „Туитър“, че е поздравил националните органи на реда, че „стават все по-силни в противодействието на руската агресия“ и че е наредил да се осигури денонощта охрана на Бабченко и семейството му.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar