Д-р Ружа Игнатова, която бе обвинена от прокуратурата в Манхатън в измама в изключително големи размери, вероятно ще повлече към следователите и прочутите списания „Форбс“ и „Икономист“.

Досега щетите, които им е нанесла, засягаха само главния редактор на българското издание Йордан Матеев, който бе сменен, и неуспешния засега опит да бъде намерен друг български лицензиант. Това се случи заради скандал от 2016 година.

Тогава българското издание продава на Ружа Игнатова т. нар. фалшива корица с нейния образ. Това е тираж от 1000 бройки, на които се кипри плевенчанката. Броят с нейния образ е бил разпространен на семинар в Дубай и това е послужило за намиране на още баламурници.

Съществуват две версии за създаването на „личната“ корица. Според едната д-р Ружа е

„вербувала“

вътрешен човек

от екипа на българското издание, който не е част от редакционния състав, а по-скоро от техническия. Той е отпечатал допълнителните 1000 бройки, на чиято корица е била нейната снимка. За съществуването на фейк варианта на списанието журналистите, работили там по онова време, научили чак след месец. Разбрали го от колеги от международните екипи на списанието – просто някой от тях станал свидетел на бройките, раздавани от Игнатова в чужбина.

Според другата версия бизнесдамата купила т.нар. втора корица (тя се поставя веднага след първата – б.а.), която била официална платена форма за реклама и в американското издание. На нея обаче изрично се отбелязва, че е платена реклама, за да се разграничи от първата, която се избира от журналистическия екип и съответства на принципите на „Форбс“ за критичност и обективност.

Д-р Ружа си платила втората корица, но пристигайки на световния форум, скъсала първата и раздавала списанието само със своя лик начело.

В момента сп. „Форбс“ не се издава в България, след като американският му лицензодател обяви в самия край на миналата година, че тогавашният му издател „Атика Ева“ вече няма да го прави. Спекулираше се, че е намерен нов български издател, че е създадена фондация от няколко български бизнесмени и бивш главен редактор на списанието, но досега подобна официална информация няма, списание също.

Трябва да признаем, че американският „Форбс“ реагира светкавично, защото практиката да се продава съдържанието на авторитетното списание руши авторитета му. Макар българското издание да е нещо периферно, марката е „Форбс“ и както се вижда, д-р Ружа се нуждаела неистово от някакви международни авторитети, които да легитимират измамната ѝ схема.

Освен „Форбс“ Ружа Игнатова разпространява в социалните мрежи свое участие на форум, организиран от престижното списание „Икономист“. Събитието се провежда в петзвезден столичен хотел. Специално за него е сниман клип, който започва с вдъхновяваща музика и усмихнати лица.

Ружа влиза

в залата

и държи реч,

която продължава 10 минути. На трибуната пред нея се вижда логото на списанието. Ружа говори за бъдещето на плащанията и за просперитета на компанията си. Събитието е представено като „Четвъртата среща на върха ЕС-Югоизточна Европа“. Ден преди това на същото събитие говори и тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, но лекцията ѝ няма нищо общо с тази на Ружа. Оратори са банкери, политици, журналисти, между които се промъква и д-р Ружа. Тя убеждава присъстващите в революцията на финансовия сектор чрез криптовалутите, но по време на нейната изява няма публични лица.

„Срещата завърши с галавечеря, където д-р Ружа Игнатова имаше възможност да се срещне с бизнесмени, политици, банкери и икономисти от Югоизточна Европа“, пише в представянето на събитието на фейсбук страницата на Игнатова. Отделно в ютюб има качено видео от лекцията ѝ. Не е ясно кой и как е поканил мистериозната дама там.

В медийните изяви на д-р Ружа

има и корица

на списанието

„Файненшъл

Ай Ти“,

или поне така твърди пред потенциалните си клиенти. Изданието е от февруари 2016 г. В оригиналния сайт на списанието обаче корицата е с друг човек, а в различни сайтове и форуми за криптовалута дори се подиграват с д-р Ружа и първата ѝ страница. Оказва се, че става дума за специално издание на списанието, което е отпечатано в ограничен брой по същия начин, както и с българския „Форбс“. На сайта на „Файненшъл Ай Ти“ обаче корицата с Ружа Игнатова липсва, за разлика от оригиналната.

Иначе измамната схема на Игнатова не се отличава с кой знае каква изобретателност. Общо взето е същото, каквото правят телефонните измамници у нас.

Д-р Ружа има мащаба да го прави глобално. Всъщност за честта на българите малко са подмамените наши сънародници. Повечето са от САЩ, Германия и Залива. Вероятно защото българите все още имат запазени предразсъдъци и реагират чрез дълбоките си архетипи, когато видят ромка, която ги убеждава, че сега ще потекат едни страшни пари. Но в глобалния свят добре опакованата в много сложни „технологични“ думи измама минава.

Всъщност какво

продава Ружа

– това са т. нар. обучителни пакети. Купуваш указания как да си включиш някаква игра на компютъра, която „копае“ уанкойни. Продала е 3,5 млн. пакета на цени от 150 до 55 000 евро. Измислената от нея „криптовалута“ няма реална котировка изобщо. Другите криптовалути вероятно също ще изгърмят скоро, но те поне имаха някакво макар и съмнително приложение за тъмни сделки в мрежата и имаха някаква котировка.

При д-р Ружа, вероятно от алчност, нямаше никакъв такъв параван и тя изгърмя първа и много зрелищно. Всъщност тя експлоатира безмерната човешка алчност и ирационалната вяра, че в света на технологиите се търкалят едни милиарди и е достатъчно да се наведеш, за да ги вземеш и да станеш веднага вторият Безос. Вероятно на Ружа е помогнала и репутацията на България като Силициевата долина на Източна Европа.

Сянката на ВИС 1

Ако се разрови човек около дейността на Игнатова, винаги край нея изплува по някоя фигура, свързана с бившата ВИС. Няма обаче източник, полицейски или таен, който да свърже пряко дейността ѝ с бившата групировка.

ВИС контролираше навремето т. нар. пловдивски игри на щастието от началото на деветдесетте. Така че групировката има бекграунд с игрите за наивници. Затова може да се направи обосновано предположение, че схемата на д-р Ружа е измислена от тях, защото има много ноу-хау – финансово, психологическо, езиково, правно, както и някакво айти, макар и не много. Това предполага голям мащаб от експерти, каквито д-р Ружа едва ли е могла да осигури сама.

Трябва и някакъв капитал – за всички тези конференции, корици, семинари. Затова е по-вероятно зад нея да стоят други личности.

Другата версия, че д-р Ружа е изпирала „старите пари“ на ВИС, е по-невероятна, защото тя не успя да постигне почти никаква легализация на своята дейност извън криптовалутите и попадна в мерника на две могъщи правоохранителни системи – немската и американската. Така че тя по-скоро изцапа, а не изпра парите на ВИС.

Нейната роля е на плевенска ромка – безскрупулна измамница, която има достатъчно престъпен ум и хладнокръвност, за да говори дълго и убедително на будали от цял свят.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar