Бившите здравни министри Кирил Ананиев и Костадин Ангелов са извършили длъжностно престъпление по проекта за изграждане на националната детска болница, се твърди в съобщение на МВР.

„Национална полиция“ е започнала проверка в средата на декември, а материалите ще бъдат изпратени в Специализираната прокуратура с мнение за образуване на наказателно дело срещу двамата и срещу директора на държавното предприятие „Здравна инвестиционна компания“ Иван Алексиев.

Ананиев и Ангелов сега са депутати и имат имунитет.

Първият бе министър, когато беше подписан договорът с консорциума за изграждането на болницата. Тогава трябваше да се реконструира недостроена сграда в двора на „Александровска“. Според проверката на МВР това противоречи на общия и подробен устройствен план, както и на нормите на безопасност. По това време възложител е Министерството на здравеопазването. След това се създаде „Здравна инвестиционна компания за детска болница“. Като министър Ангелов подписа споразумение, с което МЗ предава правата си на държавната фирма като възложител на обществената поръчка по вече сключения договор. Според полицията обаче няма такава законова процедура.

Управителят на държавното предприятие Иван Алексиев е разписал превод за 9 млн. към консорциума, а строителни дейности още няма.

Като „безпочвени клевети“ определи проф. Ангелов обвиненията. Авансовото плащане не е наредено от здравното министерство или от министъра, а от държавното акционерно дружество – възложител на обществената поръчка за изграждането на болницата, обясни той във фейсбук.

„Лично аз нямам нищо общо нито с решението за откриване на процедурата за обществената поръчка, нито с решението за създаването на държавното акционерно дружество, встъпило в правата на възложителя по поръчката, нито с управлението и мениджмънта му“, коментира още бившият министър.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar