Почти година, откакто бе подпален, българският културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля вече официално е заличен от регистрите в Северна Македония. А това даде повод на властите там да признаят – подпалвачът му

Ламбе Алабаковски не е в затвора заради сделката,

която той и прокуратурата са сключили.

Клубът бе изтрит от регистрите в сряда. Според македонските власти името му е „провокация към националните чувства на хората, защото става дума за човек, близък до фашистката идеология, който с действията си отрича уникалността на македонския народ“.

Скопие прокара в края на миналата година закон, който забранява именуването на клубове на „спорни“ личности, каквито за македонците са българските, включително цар Борис III. На него пък бе наречен клубът на българите в Охрид. Сега по силата на този закон започна заличаването на културните центрове.

Законът разпорежда всички такива сдружения да минат през оценка в новосформираната Комисия за употреба на имена на личности. За клуб „Иван Михайлов“ тя даде негативно становище на 16 март.

„Институциите в Скопие не представиха каквито и да е реални аргументи

за оспорването на регистрацията на българските сдружения. Те са взели своето решение единствено чрез безпринципно, едностранно и тенденциозно поставяне на имената на сдруженията в изкривен исторически и идеологически контекст“, коментира вчера зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

„Особено неоснователни са обвиненията в антисемитизъм. Самият Иван Михайлов, неговото обкръжение и ръководената от ВМРО са имали последователно уважително и добронамерено отношение към еврейската общност. Не случайно един от най-близките му съратници Владимир Куртев, член на последния състав на Централния комитет на ВМРО, е провъзгласен за Праведник на света от държавата Израел“, допълни той.

„Общо 17 хил. имена на сдружения се разглеждат от тази комисия, на този етап това е единственото решение. Прави впечатление, че то е и първото“, подчерта главният експерт на министерството Желязко Радуков. Външно се опитва да помогне на клубовете ни там с каквото може, за това „безобразно“ по думите му поведение

вече са сезирани Еврокомисията и партньорите ни ЕС

Пред 3 инстанции в Северна Македония пък ще обжалва решението за заличаване председателят на „Иван Михайлов“ Любчо Георгиевски. Той очаква да загуби делата, затова вече се готви да заведе дело пред Европейския съд по правата на човека.

„Тези новини отекват много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника, на безсилие, защото властите в РСМ най-сетне трябва да признаят, че има македонски българи, българско присъствие не от днес и вчера, а от векове, от 1300 г., че има българска история и културно-историческо наследство“, коментира от Брюксел президентът Румен Радев.

„Заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България, на европейските институции и нашите европейски партньори, РСМ да впише македонските българи в конституцията си“, зарече се Радев.

Междувременно външната министърка на Германия Аналена Бербок призова Скопие да свърши това в най-кратки срокове, преди за замине на официална визита там вчера.

„Най-накрая получихме официална информация от Скопие за извършения преди почти 1 г. палеж. От нея с изненада научихме, че вместо извършителят да бъде преследван с цялата строгост на закона с цел превенция на подобни посегателства в бъдеще, прокуратурата е сключила сделка с обвиняемия, за да получи възможно най-малкото наказание“, съобщи Коджабашев. Така подпалвачът на клуба „Иван Михайлов“ Ламбе Алабаковски, който се изявява като певец, е с най-ниската възможна присъда – 6 месеца условен затвор. Тя изтече миналия месец, но за споразумението се разбира сега.

„Считаме, че именно този подход окуражи и ще продължи да

окуражава последващи нападения срещу българи

и български клубове в РСМ“, допълни зам.-министърът.

Алабаковски подпали клуба в нощта на 4 юни 2022 г. Пред властите там обясни, че го направил от „патриотизъм“, стотици негови сънародници приветстваха действията му. Бе определен за национален герой от крайнодесните в РСМ, а в края на юни дори оглави антиевропейски протести и наметнат със знамето на Северна Македония, символично подпали от трибуната договорите ѝ с България и Гърция. Условната си присъда той получи едва през септември.

След този случай в края на 2022 г. с камъни на два пъти бе замерян българският клуб в Охрид „Борис Трети“. На 24 ноември неизвестни стреляха по прозорците му от преминаваща кола, а в началото на тази година трима пребиха секретаря му Християн Пендиков. Миналата седмица – на 16 март, отново неизвестни успяха да проникнат, изпочупят и ограбят Българския културно-информационен център в Скопие.

По всички тези случаи все още се чака официална информация от македонските власти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar