Започна голямото дело срещу Google. Съединените щати обвиняват интернет гиганта, че създава монопол в търсенето в мрежата. Всички опити на Google и други замесени компании да спрат делото, бяха отхвърлени от съда. Обвинението твърди, че Google са похарчили поне 10 милиарда долара, за да убият конкуренцията.

Те са подписали редица споразумения с Apple, Mozilla и големите телекоми отвъд Океана, които да ограничават конкурентни интернет търсачки. В миналото в Америка имаше редица ключови дела срещу монополисти. През 1982 г. беше разбит монопола в телекомите и се смята че това е допринесло до създаването на клетъчните телефони. А делото срещу монопола на Майкрософт през 1998 г. помогна точно на Google и други подобни компании да развият бизнеса си.

„Да смените Google като ваша търсачка е много лесно. Може да го направите от дивана у дома. Ние не нарушаваме закона. Хората ползват Google, защото е ефикасна търсачка“, каза Кент Уокър, главен юрист на Google.

„Доминацията на Google означава, че много компании, които искат да направят иновации в тази област, просто няма да получат шанс да се наложат. Ако се преборим с монополите на интернет гигантите ще отворим пазара. Ще дойдат иновациите и новите разработки“, обясни Стейси Мичел, активист за защита на конкуренцията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar