В Софийския градски съд /СГС/ се проведе първото заседание по иска на прокуратурата за заличаване на регистрацията на Български национален съюз „Еделвайс“ /БНС Еделвайс/, известен повече като организатор на ежегодното отбелязване през февруари на годишнината от убийството на генерал Христо Луков през 1943 г., наричано Луков марш.

До делото се стигна след като през януари т.г. главният прокурор Иван Гешев възложи на ДАНС проверка на дейността на сдружението БНС, която завърши с иск на Софийска градска прокуратура до СГС за заличаване на регистрацията. В исковата молба са посочени сред основанията това, че сдружението е „военизирана организация“, което не е разрешено от конституцита и се доказва от носенето на униформи, организирането на спортни игри с оръжия, макар и неистински. Посочено е също, че „от материали на СДВР е видно, че лицата участващи в „Луковмарш“ провеждат шествието чрез групиране на присъстващите в строй, а паленето на факли и използването на военни униформи създава впечатление/напомня/ за ритуал на паравоенните формирования от началото на 20 век.“

Освен това прокуратурата се мотивира с твърдения в сайта на БНС, че „БНС – Еделвайс“ казва, че в исторически план идейно най-близката до тях “ организация от недалечното
минало е Съюзът на българските национални легиони (СБНЛ), воден от генерал Христо Луков“, поради което и организират всяка година шествието „Луковмарш“.

Тримата свидетели, членове на БНС, представени от сдружението, които бяха разпитани днес от съда /съдия Венета Цветкова/, прокурорите Маринова и Димитров и адвоката на БНС Звезделин Лазаров, отговориха на преобладаващите въпроси за униформата и за спортните игри. По думите им униформата не е задължителна и не е знак за военизираност, а „за придаване на тържественост и уважение към „предците и техния патриотизъм“ и се носи при чествания и тържествено полагане на венци в памет на български герои. „А защо шинели“, попита прокурорът. Зашото през феврари е студено, отговори свидетелят. (За шинелите сме питали и ние, журналистите, преди години по време на шествията, тогава младежи кзваха, че „шинелът, това е българският войник, който изнеъл на плещите си войните за национално обединение“.).

За спортните игри, конкретно посоченото от прокуратурата състезание „еърсофт“, свидетелите посочиха, че са разрешени и че не представляват опасност за никого, тъй като се състезавали за точност на целенето с пластмасови топчета, изстрелвани от фалшиви оръжия, „подочно на пейнтбол“.

Най-сериозното обвинение, което прокуратурата излага в исковата си молба, е за насаждане на омраза на етническа, религиозна, расова основа. Същевременно на масовите прояви на БНС включително и на Луков марш не са документирани такива лозунги и изявления, а прокуратурата се мотивира с материали в медии, както и с извадки от участия в телевизионни предавания на членове и ръководители на сдружението. В иска на прокуратурата е посочено, че „в сайта на БНС Еделвайс се признава, че сдружението стои „най-близко до СБНЛ /Съюза на българските национални легиони“ в миналото – младежка масова неправителствена организация, сочена като антисемитска, която накрая е била ръководена от генерала от запаса Христо Луков.

В писмения отговор на БНС се казва, че никъде в програмните документи на БНС не пише, че е наследник на легионерския съюз. За разлика от партия Български демократичен форум /БДФ/, която изрично указва това, но прокуратурата досега не е показала заинтересуваност. Към отговора си БНС прилга справка за БДФ. /БДФ беше член на коалицията СДС, а на последните избори партньор на ГЕРБ – бел. авт./

Прокурорът: „Защо чествате именно генерал Луков?“

„Защото е герой от Първата световна война, обявил се е против Ньойския договор, възстановявайки Българската армия, и се е борил за равно третиране на българския народ с другите европейски народи“, отговори свидетелят Пламен Димитров, който отговаря за реда и дисциплината по време на шествията и поддържа връзката с полицията за тази цел. Димитров е и лицето, което всяка година подава заявленията от името на сдружението до Столичната община за шествието.

Всяка година, видно от медийното отразяване на шествието натискът над столичния кмет да го забрани е огромен и в резултат почти всяка година шествието е забранявано. Но всеки път Административен съд София град отменя заповедта на кмета, тъй като не намира законови основания за забраната.

Съдът е възложил експертна историческа оценка за генерал Христо Луков

Към исковата молба на прокуратурата е приложено експертно мнение от историк за легионерския съюз и за ген. Луков, поръчано при проверката от ДАНС, което днес не бе обсъждано. Съдът, от своя страна, е поискал още едно експертно мнение, първоначално от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който не е излъчил експерт. След това – е възложено на шефа на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев. Въпросите на съда се отнасят не само за ген. Луков, а и за други исторически личности, които БНС чества – сред тях Тодор Александров и Димитър Списаревски. Поради краткото време до днешното заседание доц. Груев не е успял да изготви експертното мнение, то ще бъде представено на следващото заседание, което съдът насрочи за 23 ноември.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar