Първото заседание на Таганския районен съд по искането на руските власти да блокира популярното чат приложение „Телеграм“ (Telegram) се очаква още днес. Телекомуникационният регулатор „Роскомнадзор“ миналата седмица поиска от съда незабавно да разреши ограничаването на достъпа до „Телеграм“ в Русия заради конфликта на компанията собственик с руските служби за сигурност – още преди да са изтекли сроковете за обжалване – в случай на утвърдително решение.

„Телеграм“ от месеци води битка с руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), която иска от приложението да предаде ключа за декриптиране на съобщенията от съображения за сигурност. След първия отказ съд наложи на „Телеграм“ 800 хил. рубли (14 хил. долара) глоба през октомври.

Създателят на приложението Павел Дуров обаче написа в „Туитър“ от Обединените арабски емирства, където живее в момента, че компанията му няма да отговори на „заплахите за блокиране, ако не даде личните данни на потребителите си“ и ще защитава „свободата и личната неприкосновеност“. Дуров не живее в Русия от 2014 г., като твърди, че Кремъл на практика го е изтласкал от „ВКонтакте“ (някога известна като руския „Фейсбук“) заради отказа му да сподели информация за инакомислещи.

„Ако „Телеграм“ не предостави ключ за декодиране на съобщенията, ние ще се застъпваме за незабавно изпълнение на съдебно решение, в случай че искът е удовлетворен“, каза представителят на „Роскомнадзор“, цитиран от агенцията.

„Откровен фарс“

Представители на „Телеграм“ няма да се явят на заседанието – създателят на приложението Павел Дуров е забранил дори на адвокатите си да го правят. Според РБК, която цитира „Агора“ (организация, представляваща интересите на чат приложенията в Русия), Дуров, който е в екипа, създал и социалната мрежа „ВКонтакте“, е препоръчал те изобщо да не се явяват на процеса, тъй като не желае да „легитимира откровения фарс чрез своето присъствие.“ Представители на организацията казват за РБК, че съдът не е дал на „Телеграм“ никакви възможности да се подготви за съдебния процес. Тя е поискала от Дуров да участва, но той е казал, че „не си струва“ юристите му да се включват в процеса.

Решението на съда, ако е утвърдително, няма да влезе в сила в случай на обжалване, когато ще трябва да се произнесе и по-висока инстанция. След това „Роскомнадзор“ по закон може да отправи още едно предупреждение и „Телеграм“ да бъде блокиран, след като откаже да го изпълни.

Не е известно дали „Телеграм“ ще опита да обжалва. Таганският съд също така не коментира искането на „Роскомнадзор“ за блокиране на приложението още преди срокът за обжалване да изтече.

Руски журналисти междувременно обжалваха опита за блокиране на „Телеграм“ в Европейския съд за правата на човека.

Кампания (не само) в Русия

Действията на руските власти са част от кампания за затягане на контрола върху интернет, включително със скорошен закон, който забрани анонимността в чат приложенията. Москва аргументира действията си с нужда от мерки за сигурност и борба с тероризма. Опозиционни активисти се опасяват, че целта е друга – да бъде блокирано инакомислието и да бъде поставено под контрол общуването в интернет. От друга страна, „Роскомнадзор“ прилага подобни забрани избирателно и и друг път е заплашвал „Телеграм“.

И в други държави по света – например няколко членки на ЕС, между които Великобритания, и Съединените щати обаче са отправяли към „Телеграм“ подобни искания, пише „Файненшъл таймс“. Британският премиер Тереза Мей например предупреди през януари, че ако правителствата не получат достъп до данните от него, приложението може да стане предпочитано средство за „престъпници и терористи“.

Заради високата степен на поверителност „Телеграм“ някога се смяташе за предпочитан канал за комуникации от групировки като „Ислямска държава“. Това обаче важи и за страни със засилен контрол на властите в публичната сфера и в киберпространството, каквато е Иран.

Същевременно процесът идва в трудни времена за „Телеграм“, тъй като приложението наскоро започна да набира средства за поддръжката си чрез първично монетно предлагане (ICO). Няколко години то просъществува чрез приходите на Дуров от продажбата на дела му във „ВКонтакте“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar