CNN в понеделник публикува аудиозапис и текста към него от срещата през 2021 г. в Бедминстър, щата Ню Джърси, където тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп обсъжда съхраняването на секретни документи, които не е разсекретил.

Записът, който за първи път беше излъчен в „Anderson Cooper 360“ на CNN, включва нови подробности от разговора, който е критично доказателство в обвинението на специалния прокурор Джак Смит срещу Тръмп за неправилно боравене с класифицирана информация.

Тръмп изглежда показва и таен документ на Пентагона с планове за нападение върху Иран.

„Това са документите“, казва Тръмп в аудиозаписа, докато обсъжда плановете за атака на Пентагона. Този цитат не е включен в обвинителния акт.

В двуминутния аудиозапис Тръмп и неговите помощници също така се шегуват с имейлите на бившия държавен секретар и съперник на Тръмп за Белия дом през 2016 г. Хилари Клинтън, след като бившият президент казва, че документът е „секретна информация“.

„Хилари би го разпечатала през цялото време, нали знаеш. Нейните лични имейли“, кавза служител на Тръмп.

„Не, тя ще го изпрати на Антъни Уайнър“, отговори Тръмп, като има предвид бившия конгресмен от Демократическата партия. Това предизвиква смях в стаята.

Изявленията на Тръмп в аудиозаписа може да подкопаят твърденията на бившия президент в интервю миналата седмица за Брет от Fox News Байер, че не е носел документи в себе си.

„Нямаше документ. Това беше огромно количество документи и всичко останало, говорещо за Иран и други неща, каза Тръмп по Fox. Нямаше какво да се разсекретява. Това бяха статии от вестници, истории от списания и статии.“

Тръмп се призна за невинен по-рано този месец по 37 обвинения, свързани с предполагаемата злоупотреба с секретни документи, съхранявани в курорта му Мар-а-Лаго в Палм Бийч, щата Флорида.

Аудиозаписът идва от интервю от юли 2021 г., което Тръмп даде в курорта си в Бедминстър за хора, работещи върху мемоарите на Марк Медоус, бивш началник на кабинета на Тръмп.

В обвинителния акт на специалния прокурор се твърди, че на присъстващите служители на Тръмп е била показана класифицирана информация за плана за атака срещу Иран.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar