Допуснати са абсурдни грешки при слушането на специални разузнавателни средства (СРС) по делото срещу бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров, стана ясно за пореден път в съдебната зала в четвъртък. Срещу двете тече дело за вземане на подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. Бившият кмет на „Младост“ Дюлгеров е подсъдим като посредник.

Към делото са приложени над 4 тома СРС-та, сред които има и видеозаписи. По молба на защитата част от СРС-тата бяха пуснати отново в съда. Стана ясно, че прокуратурата е сгрешила гласа на Петко Дюлгеров с този на Биляна Петрова и в протоколите неговите реплики стоят под нейното име.

В голяма част от звукозаписите не се различава кой какво говори, увери се репортер на „Сега“. Записите са изключително неясни, долавят се само отделни думи или изрази. Държавното обвинение и подсъдимите спориха дали Петрова казва „с ДСБ бяхме направили“ или „с Деси бяхме направили“, както твърди тя. Не стана ясно и дали казва „те да подпишат долу“ или „те да подпишат договора“. В крайна сметка съдът заключи, че не е ясно какво точно се казва.

Беше изслушан и разговор между Петко Дюлгеров и Александър Ваклин. В него се чува как строителният предприемач се оплаква, че изтеглил кредит, за да строи в „Младост“, но Иванчева го бавила, а „лихвата му тече“. „Аз 1 мм нередно не искам. Искам ангажимент, че няма да бъда спиран и че ще вървя по бързата процедура“, споделя той на Дюлгеров.

ПАЧКИ

По искане на защитата за първи път бяха показани парите за подкупа – 72 банкноти по 500 евро и 200 банкноти по 100 евро. Съдът установи, че на лепенките, с които спецпрокуратурата е запечатала един от пликовете, в които са парите, липсва подпис на задържаната тогава Биляна Петрова, както и номер на веществено доказателство и номер на прокурорска преписка. Всяка една банкнота ще бъде проверена дали отговаря на протокола за изземване, съставен на 17 април, когато Иванчева и Петрова бяха арестувани пред Спортната палата. Двете жени бяха държани с белезници часове наред пред фотоапаратите, което зам. главният прокурор Иван Гешев и шефът на КПКОНПИ оправдаха с необходимостта банкнотите да бъдат описани „детайлно“. При ареста на Дюлгеров, у когото също имаше пари, такава показност нямаше и неговите банкноти бяха преброени в хотел.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar