Заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов днес е бил дисциплинарно уволнен като преподавател във Великотърновския университет, защото не си изпълнява задълженията във висшето училище, информира БНР. Това се вижда от подписано от ректора проф. Христо Бонджолов съобщение на сайта на университета.

В него се намеква, че Проданов е замесен в история за разпространена чрез медийни публикации информация за незаконните учителски свидетелства на 170 италиански граждани, издадени от учебното заведение.

„С изненада прочетомхме тиражирана информация, че Великотърновският университет е анулирал свидетелства за педагогическа квалификация и е подал неверни данни в Националната агенция за оценяване и акредитация. Няма незаконно записани стиденти, на които е издадено свидетелство за учителска правоспособност, включително и от Италия. Има обаче заповед за дисциплинарно уволнение с дата 5 ноември 2018 г. на проф. Николай Проданов като преподавател, който не си изпълнява задълженията във Великотърновския университет, но не и като зам.-министър на правосъдието. Можете сами да прецените кой организира тази акция срещу Великотърновския университет в навечерието на тържественото честване на 55-годишнината от неговото
основаване“, се казва на сайта на университета.

За „Хоризонт“ Проданов заяви, че е научил за дисциплинарното си уволнение днес от свои студенти и от сайта на университета. „Моето име се намесва по един недопустим начин в проверка, която се извършва от прокуратурата спрямо действия, извършени от ръководството на университета. И се правят недопустими инсинуации за това, че аз, едва ли не, в качеството си на заместник-министър на правосъдието бих могъл да упражня някакво въздействие,“ каза Проданов.

Той обясни, че ще обжалва заповедта за уволнението си по съдебен път.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar