Допълнителни 28 млн. лв., отпуснати с решение на Министерския съвет, ще получи МВР. От тях 5 млн. лв. ще бъдат отделени за купуване на специализирано оборудване за КОВИД-отделението в Медицинския институт на МВР, а останалите са за коледни бонуси на служителите. На фона на полицейските протести и искания за 30% ръст на заплатите, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски опита да успокои неводолството с обещания, че униформените ще могат да посрещнат празниците с допълнителни между 400 и 500 лв. на човек.

Терзийски обяви, че средствата са за всички служители на министерството, които работят на първа линия в борбата с пандемията. „Това е крачка, която държавата прави, за да покаже, че оценява дейността на служителите на МВР. Те изпълняват и редица функции, които не са свойствени на министерството, за справянето в тази ситуация“, допълни той.

При проверки в цялата страна за спазване на мерките срещу коронавируса и за други нарушения по време на студентския празник във вторник полицията е проверила над 1000 заведения в страната и над 360 в София. В Асеновград униформените са констатирали един случай на нарушение в заведение, а в София – седем. Като най-фрапиращ случай министърът посочи работещ наргиле бар в столицата, в който на 8 декември е имало събиране на 40 души персонал и клиенти. „Имаме дисциплинирано общество и собственици на заведения. Забелязваме повишаване на самосъзнанието“, добави обаче той.

От 13 март досега са образувани 3200 досъдебни производства за нарушена карантина. Постановени са 661 присъди, в 99% наказанията са пробация и глоба. Има обаче и две присъди с ефективно лишаване от свобода – в Пловдив и Русе.

Над 25 000 акта за административни нарушения са издадени по Закона за здравето, полицаите са издали десетки хиляди предупредителни протоколи.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar