Новите председатели на общински съвети ще могат безпроблемно да сменят служителите в административното звено и да увеличат броя им. Това предвиждат промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, приети вчера на първо четене от парламента. Вносители на промените са Искрен Веселинов от групата на патриотите, Емил Христов от ГЕРБ и Дора Янкова от БСП. Мотивите са, че така ще се подобри организацията в административното звено, подпомагащо дейността на Общинския съвет и неговите комисии. Като аргумент вносителите посочват „съществуващи проблеми в практиката и затрудненията, които не малко председатели на общински съвети срещат при осъществяване на правомощията си“.
Предвижда се още шефовете на местни парламенти да бъдат приравнени с другите изборни длъжности, за да могат след края на мандата да се върнат на предишния публичен пост – в администрация или в дружества с държавно или общинско участие. Промените са взети от Изборния кодекс, където така е решен въпросът с президента и вицепрезидента, народните представители и евродепутати, общинските и районни кметове.
Според Янкова обаче промените в закона частично решават проблемите при сътрудничеството между кметовете и общинските съвети. Тя посочи, че в момента на места в страната има пъстра картина и остри противоречия, които спъват местното самоуправление. Съпартиецът й Милко Недялков пък заяви от трибуната, че „предложенията имат логика“, но предупреди, че на второ четене няма да подкрепи в този вид текстовете, касаещи подмяната на административното звено. Той е категоричен, че промените противоречат на Закона за държавния служител, освен това във въпросните звена имало опитни дългогодишни служители. Все по-често се предлагат промени в основополагащи за демокрацията закони, без да са подложени на прецизно обществено обсъждане, обобщи депутатът от БСП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar