Българските законотворци – бъдещите и сегашните, трябва да задвижат въпроса със закона за доброволчеството. Той ще регулира участието на доброволците – тези, които са на работа и които често пъти имат проблеми със своите работодатели. Законът ще помогне на доброволците да бъдат още по-ефективни, организацията още по-ефективно да работи.

Това подчерта пред БНР-Радио София проф. Здравко Маринов – зам.-председател на БЧК и председател на столичната организация.

  • На 8 май се отбелязва Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец. Датата не е избрана случайно – на този ден е роден големият швейцарски хуманист Анри Дюнан (1828-1910) – основоположник на Червенокръсткото движение, носител на първата Нобелова награда за мир (1901). Неговите идеи за солидарност и взаимопомощ, за грижа към страдащите са живи и днес на фона на безпрецедентната глобална криза и са фундамента, върху който реализират дейността си 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец.

Проф. Маринов поздрави всички членове на БЧК, доброволци, служители, дарители и партньори по случай празника.

И днес има войни и хуманитарни кризи, има непрекъсната причина да помагаш на хора, които страдат и са в нужда. Червеният кръст е призван да прави точно това“, изтъкна експертът и припомни трудните моменти от последните години – коронавирусната епидемия, наводненията в Карловско, войната в Украйна и бежанската вълна, земетресението в Турция.

Чуйте повече от разговора в звуковия файл.


Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar