Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

Един от най-мощните украински олигарси – Игор Коломойски, беше задържан за два месеца по подозрение за измама и пране на пари, съобщи БНТ. Коломойски бе поддръжник, а според някои информации и спонсор на кандидатурата за президент на Володимир Зеленски.

Олигархът е заподозрян, че е прехвърлил в сметки зад граница 14 милиона долара през последните 7 години, като използва банки, контролирани от самия него. Коломойски беше заснет как напуска съда в Киев, облечен в синя фланелка на футболния клуб „Днепър“.

Украински олигарх е заподозрян в данъчни измами за млрд.

Адвокатите му заявиха, че той няма да плати гаранция, за да излезе на свобода, а заповедта за задържането му ще бъде обжалвана. Това не е първата атака срещу Коломойски. Домът му в град Днепър беше обискиран през февруари при друго разследване за укриване на данъци. Арестът му е поредният ход в борбата с корупцията в Украйна. Президентът Володимир Зеленски коментира съдбата на милиардера във вечерното си обръщение.

„Със сигурност животът няма да продължава „както обикновено“ за всички онези, които ограбваха Украйна и поставяха себе си над закона и правилата. Благодаря на украинските сили на реда за целенасочеността им да доведат до справедлив край всеки един процес, който се влачи от десетилетия. Законът трябва да се прилага“, каза той.Украинският президент Володимир Зеленски превърна борбата с корупцията в приоритет в момент, когато руската инвазия в Украйна навлиза 18-ия си месец, а Коломойски, който е един от най-богатите хора в страната, е най-знаковата фигура, която става обект на подобно разследване.

Зеленски, който придоби известност като комик и изигра ролята на президент в телевизионния сериал „Слуга на народа“, излъчен от телевизията на Коломойски, отрича да е имал лични отношения с олигарха.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar