Съпругата на задържания от руските власти българин от Украйна Денис Петранов Марина отправи призив към българските власти да окажат помощ за освобождаването му, съобщава БНТ.

Руските власти два пъти промениха обвинението към Петранов от хулиганство към тероризъм.

Той е задържан на 26 април на излизане от Русия на границата с Грузия и е обвинен за получаване на пратка съдържаща взрив, като част от група, пренасяща подобни материали от България през Турция, Грузия и Русия. Според Марина Петранова това не е вярно и руските власти са скрили сочения като свидетел.

Петранов е транспортиран в анексирания от Москва украински полуостров Крим, където са му повдигнати обвинения за тероризъм.

Българското посолство в Русия отказало на жената да окаже консулска защита на съпруга ѝ.

Според руските адвокати, положението е много сериозно.

До този момент Петранова е получила само отговор от президентството, в което я информират, че случаят е прехвърлен към Министреството на външните работи.

Припомняме, че според Москва, мишени на ударите на групата били губернаторът на Крим Сергей Аксьонов, кметът на Ялта Янина Павленко и транспортната инфраструктура на полуострова.

МВнР тогава призова българите да не пътуват в териториите на Украйна, окупирани от руските сили.

Служебният министър Иван Кондов заяви на брифинг в началото на май, че ведомството му не е получило отговор от руските власти.

Той обаче уточни, че е известно, че мъжът е пребивавал там с украинския си паспорт, а не с българския.

На 28 април посолството ни в Москва с вербална нота до руското министерство на външните работи на Русия е поискало да бъде изяснено и съобщено местонахождението на гражданина.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar